買電視機 / 換電視機 集中討論區 (89)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
水貨X90K遙控試過可以控制水貨A90J
Step巴你好,想請問一下,我屋企個觀賞跨離有大概3米。係咪55”會好啲?如果65”會唔會有好大壓迫感?如果一般睇電視台、YouTube、Netflix、打下switch game, Sony A80J係咪已經好足夠?唔該晒
(利申:本人特別鍾意google tv)
電視距離坐位3米?
3米可以考慮83寸
個hardware 9成係now E個隻加個tuner,只係改左now個UI
2. 可以,有部份都做到5米 (會放投影機)
但有師兄話會有LOSS,所以會轉用光纖線
其實啫係小米電視盒子d friend
用android tv system然後裝左個now app同ui
google出os, now出app = 同google一齊研發
想問Step巴 43吋有咩推介?
本身鐘情sony
但x85j無貨,連安裝又太貴
不如平平地整個lg算
🙏🏻🙏🏻🙏🏻
唔明點解插住LAN仲要用WIFI? 鬼咁奇怪
因為所有有Google認可既Android tv都係要用電話setup
而呢一步只係食到wifi(same wireless network)

仲有就係佢聲稱呢隻盒可以作為smart home既一部份
有以下,不過唔好同X85J比,43吋冇咩機好過佢

Samsung 43AU9000 行貨
$4930
1. 60hz VA PANEL, 對比度高(4000:1), 黑位更黑, 可視角普通
2. 光度 400 nits
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Crystal Processor 4K 影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
8. HDMI 2.0x3, 支援4K60, ALLM
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar
係呀,我覺得自己好似柒咗添
3米需要75至83吋

最好83吋
3米睇55吋連字幕都睇唔到了

住大屋買架大尺寸電視啦

如果覺得行貨太貴可以考慮水貨電視
一日可能2-3個鐘算唔算長
麻煩曬巴打有冇推薦邊條
都可以既,唔好日日都同一隻game囉

盡可能都上OLED啦,畫質真係兩個世界
淘寶 魔獸 HDMI
咁樣隔日打GT7 我去過門市睇B1 C1 同x94j 係真係有分別 但就係驚 burn in
一條係 Monster M-3000,另一條係淘寶魔獸
未必係推薦,只係我自己用緊冇問題
巴打試左OLED先囉,又唔算好貴,經驗黎

如果唔試就永遠都享受唔到OLED完美畫質

就算日後燒印要換機,都係一個經驗,日後換機再調節使用習慣囉

OLED真係現時畫質天花板,我覺得已經成熟,溫度已經比以前改善左好多
多謝Step巴耐性回覆 聽日再去門市睇多次就落order
用緊冇問題好緊要唔想好似巴哈條友咁搞一大堆

Btw 巴打用speaker 定soundbar
我2樣都冇用,直接 PS5 / XBX 插去電視,電視出聲或用耳機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞