買電視機 / 換電視機 集中討論區 (89)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
怕就用番MINI LED背光電視

長時間打機都唔係太建議OLED
巴打我又黎問野

65Q80T 94xx

65Q70A 93xx

我本身睇岩80 但70又係新款既 會唔會買新款既好啲?

做我派以前post又見80 有local dimming 分別會唔會好大?
巴打,如果齊睇系統同介面,SONY 同 LG 邊個牌子較好用?.
唔該晒 Step 巴,睇嚟都係 Mini-LED 好啲,好怕就住用
我覺得Sony行Google Tv系統比較簡潔
Q80T光度比較高,又有分區控光,喇叭數量又多D
巴打邊到收風42a90k 14-15k
48咪要成兩雞野
我冇收風,純粹經驗估價

48A9S兩年前上市都要$17990
請問 LG 32LQ6350(2022)口碑點(除咗電視機聲勁弱雞之外)個尺寸做芒/電視兩用好似幾啱咁,個magic remote 又有聲控咁.....
唔係好明 解唔到dolby atoms?
S216唔支援Dolby Atmos, 只會出Dolby Digital
白癡一問 分別係咩?剛剛先研究
Dolby Atmos有天空聲

Dolby Digital係普通環繞聲
step巴,你有冇同感,我覺得Sony最失敗係唔可以bit stream輸出多聲道,一定要壓縮為dolby hd,咁睇file就唔可以原汁原味咁睇到DTS X+DV true。

好似Samsung係可以直出,唔知LG得唔得呢?
DTS LG同Samsung電視肯定唔得,pass through都唔可以
要直接出就藍光機直駁Soundbar HDMI IN
Dolby Atmos有環繞聲+天空聲,Dolby Atmos已經包含Dolby Digital

Dolby Digital係普通環繞聲
唔係玩死同一隻game緊係揀OLED
巴打,我真係一心不能二用果啲人,真係打完一隻先開第二隻
我有file,但如果電視support pass through你說多好。直出Dolby true HD loseless就夠好啦。
A80J唔可以嗎? 可能File就唔得

但你玩個時間都唔係好長
問題不大
用藍光機解file再出得唔得
問題係要有部有network功能嘅藍光機,咪又係錢
Even Kodi cannot

MX player and VLC I also got fail
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞