買電視機 / 換電視機 集中討論區 (89)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
一樣黑位漏光泛灰

X85J先比較好
如果怕燒印既話
X90J係咪都係個好選擇?
係,利申睇緊
2022 年 oled係咪有個refresh pixel 防燒印功能?
其實買左2021 2020款oled

依到有冇人燒印
請教oled 次一級係咩panel/ led???
好輕微 仲可以繼續用
應該冇
OLED同LCD特性差太遠
DEMO機你唔知道佢用左咩設定
幾年前已經有, 不過唔需要自己搞
佢會自動定期做
thx bro
本身有睇波習慣,一星期咩聯賽週賽,可能隔日就有波睇
個積分牌最怕有燒印
仲掙扎 Oled 定LCD
OLED次一級PANEL咪普通LCD液晶PANEL, 分了VA PANEL, IPS PANEL, ADS PANEL

VA 黑位比較好, 對比度高, 可視角普通 (斜睇顏色淡左, 對比度下降)
IPS 黑位好差, 黑位漏光泛灰嚴重, 對比度低, 可視角比VA好
ADS PANEL同IPS都係同類, 擁有佢既優點同缺點

普通LCD液晶PANEL可以加QUANTUM DOT, 增加顯示色域, 例如SONY既TRILUMINO DISPLAY, SAMSUNG既QLED, LG既NANOCELL
Step 巴 請問有咩 mount 比較貼牆 同埋可以郁 推介?

Thx
1. 成日睇波, 你都知道積分牌最易有燒印
2. 要旗艦畫質定唔會燒印, 你自己決定
3. 睇波唔需要用OLED, 睇D草靚D冇咩用
thx bro 解開心中疑惑
2016-2017年既OLED係易燒印D, 果代比較熱, 易用到中間發綠
例子係SONY A1, LG B6, E6
1. 掛牆架不是我強項
2. 只知有NB架, 不過唔知邊隻比較貼牆
3. 如果真係要好貼牆, 需要電視本身加專用掛架, 通常要旗艦機先有, 例如LG G1, LG G2, SAMSUNG QN85B, QN95B, QN800B, QN900B
4. 其實要咁貼牆有咩用, 成日要係側邊觀賞?
step巴, 之前聽你的寶貴意見, 終於入手左50"x90J.
今日師傅剛剛裝機, 暫時都好滿意

想問下頭先做screen test check 死點時, mon既四邊都有輕微的黑印/影, 請問是否正常? (師傅話sony D 電視全部都係咁)
另外有無x90J畫面設定既推介? 謝謝
請教step bro $14000內想搵 va mini led 55吋
睇中部samsung 55qn90a(2021),但係咪停產了?
因為個推介List冇左呢個型號
有冇人知Sony 48吋OLED幾時出新款?
1. X90J用直下式LED背光, 都係這樣, 正常
2. 想靚用標準MODE, 想色準跟RTINGS.COM設定
1. 55QN90A已下架了, 55QN95B上左市, 轉款取代左了
2. 55QN90A幾星期前發現用左IPS面板, 55QN95B已確認係VA面板
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞