買電視機 / 換電視機 集中討論區 (89)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
你好step巴
雖然 啱啱睇晒呢一個post
但係我都係伸手問你

想買部新電視
原本都覺得OLED好撚正
但係一諗起屋企人嘅使用習慣
都會睇新聞睇電視台會睇跑馬睇波
呢啲長時間都兩三個鐘我諗都好容易燒印
即刻打消咗個念頭

我自己平時就睇Disney+ Netflix或者啲藍光碟
間中都想用部電視玩Switch
我預筆直1萬鬆啲啲
都想個畫質係靚
如果48至55吋
我會有啲咩選擇
係咪都應該買120hz mon?
定係其實冇乜大影響

唔該巴打
傳聞od-oled後又有新技術,光一倍,低電令panel壽命長三倍,未買嘅大家等下好過高追od。但我又覺得生產商肯唔肯做,長命三年咪賣小好多🤣🤣

https://www.techradar.com/sg/news/oled-tv-breakthrough-fixes-all-the-techs-problems-and-its-coming-soon
Sony XR-55X90J 行貨
$11590
1. 120hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 直下式背光, 24分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
7. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
8. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
9. 光度780nits
10. 日本製
11. 2x高音喇叭, 2x全音域喇叭
唔該哂巴打。出去格下價先
av life 都有?
唔好意思巴打想問多少少
我啱啱上網睇見X90J
有50吋揀
想問下係咪純粹尺吋唔同。規格都一樣?

想問下48/50 吋仲有冇其他牌子可比?
定係都係sony表現突出
咁即係貴過list price $12480 with $1000 惠康現金卷?
1. 純粹尺吋唔同, 規格都一樣
2. 48/50 吋仲有冇其他牌子可比?沒有, 一係OLED, 一係轉左款天價
3. 建議買55吋, 電視有大買大, 不會後悔
step 巴想問下 齋睇netflex 係咪3k TCL 較抵玩
有無人已經收到C2?
你喜歡就可以
以買過OLED嚟計
再等到MicroLED出嘅話
唔會再買OLED
不過現階段只會優先買QDOLED
睇唔返普通MiniLED
MicroLED 10年內唔會普及到
燈珠根本做唔到咁細
消費級應該有排等
76/88吋 micro led得個吹字
都上唔到市
想問下各師兄
而家邊到買電視最平?
而家買OLED應該未等到MICROLED上市就會換一兩次
差唔多啦
明白
係咪用呢條片睇死點?

https://youtu.be/JeQuelXsUYA
yes
Sony 香港會唔會出X85K?
謝謝,除左check 死點仲有其他需要注意?
冇咩了
第八代生產技術量產要2023-2024
依家買完一燒印換咪啱啱好
好啊,thanks step 巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞