買電視機 / 換電視機 集中討論區 (89)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
55A90J
Sony XR-55A80J 行貨
$15680
1. 120hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限, 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
4. GOOGLE TV 系統, 多APP
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
7. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
8. 光度600nits
長時間睇新聞台?

兩款唔同級別,OLED贏哂
主要係990B後置多2個聲道

功率應該990B高D, 不過官網寫得含糊
電視唔需要支援Atmos, 只要有eARC就可以, 主要係soundbar支援

LG SN7CY
呢隻我都有睇過,望下先,唔該
Step 爸
如果水Q70A 應該配咩sound bar 好?denon 定係配返自家Samsung?
earc 同arc 其實係咪有一樣就得,一樣?
X85J已經有eARC
eARC係強化版ARC
budget?
冇所謂的
OLED 畫面無得輸,差唔多人人都睇得出分別。但如果睇電視台時間大過電影好多,咁用返LED電視。
想問下邊方面

2部比較緊

兩部係咪都係得1個 hdmi 2.1
有機會火牛壞了, X9300D是否外置火牛?
1. 兩部都係得1個HDMI 2.1
2. Q80T有分區控光, 光度比Q70A高, 喇叭數量比Q70A多
Budget 無所謂 就A95K 攻頂
自1月4日Sony電視新品全球發佈後,代表Sony最高音畫表現的畫質系列電視新品A95K,便憑借豪橫實力,先後斬獲「CES 2022創新獎」、英國權威科技數碼消費雜誌《T3》的「最佳電視創新獎」、知名評測機構HDTVtest「CES 2022最佳電視」、「2022年紅點最佳設計獎」等多個權威獎項,獲得了行業的高度認可。

不僅如此,近日,《Digital Trends》、《CNET》、《Trusted Reviews》、《techradar》、《What Hi-Fi》等多家權威數碼媒體也發佈了A95K的產品評測與上手內容,並對A95K給出了極高評價。以《Digital Trends》為例,其評測報道來看,不僅標題中稱A95K為「OLED的一次量子飛躍」(A quantum leap for OLED),更在評測中表示索尼在色彩表現、色彩亮度、黑位表現以及聲場表現等方面都有著很強的實力,並為索尼打出了5星滿分!

買買買

如果sony oled 行貨有出大過80寸,我會買…

因為呢個原因,我要轉 lg g2 83寸
行貨83吋天價
水貨83吋就平
Samsung S95B Rtings評分都第一

A95K應該都一樣
想問下樓主 $5000-$6000 包埋上牆55’’
有咩推介?
自己睇過下LGUP7800 8100 唔知呢個budget仲有冇咩好選擇

平時YouTube Netflix 聽下歌 好少打機 預有fd嚟玩先俾佢哋連下switch
同埋上牆想儘量薄啲有冇咩tips?
1. 掛牆架多數需要加錢買
2. 唔係原廠架原廠裝機師傅係唔會幫你掛牆
3. 原廠架我唔知價錢
4. 咩尺寸
如果主要用嚟打ps5,LG B1同C1既分別大唔大?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞