買電視機 / 換電視機 集中討論區 (89)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
C2光度高20%左右
呀媽會睇 可能講緊每日2-3個鐘
我怕你用耐左會燒印,你搏唔搏?
如果驚燒印有咩其他選擇?
budget
2皮內
Step巴 想問下會打PS5 睇Netflix 同disney+
買55A80J 定 55QN90A好 價錢好似差唔多
1. 55A80J 2. 55QN90A用IPS, 加上已經下架, 被55QN95B取代了
3. 是否長時間打機?

Step巴 咁如果55QN95B 會唔會比55A80J好呢
我唔會好長時間打機 最多放假打下 唔會一下打到爆機 麻煩哂你解答
Sony XR-55X90J 行貨
$11590
1. 120hz 廣色域 VA PANEL, 對比度高(6000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. 直下式背光, 24分區控制LED光暗, 令黑位更黑
3. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
4. 有AirPlay 2, HomeKit, Chromecast
5. GOOGLE TV 系統, 多APP
6. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
7. Cognitive Processor XR™ 影像處理器
8. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0x2
9. 光度780nits
10. 日本製
11. 2x高音喇叭, 2x全音域喇叭
一般情況下A80J全勝,QN95B只係光度高,另外QN95B初出太貴,唔值得買
55C2 行貨未出價錢
LCD畫質會唔會比oled差好多?
色彩既包和度係咪都冇咁好?
各方面都比唔上OLED

LCD只有光度可以比較,同埋唔會燒印

色彩,對比,可視角,黑位,立體感,都係OLED贏

所以我咪問你試唔試下搏
Samsung 65Q70A 水貨
9...
1. 120hz 廣色域 量子點 VA PANEL, 對比度高(7000:1), 黑位更黑, 可視角普通, 畫面順暢
2. Dual LED背光, 增加對比
3. 有AirPlay 2
4. TIZEN OS系統
5. 有eARC, 可以傳送高清無損音訊去SOUNDBAR
6. Quantum 4K 影像處理器
7. 2聲道, 有OTS LITE功能(物件追蹤定位發聲), 共20W輸出
8. HDMI 2.1*1, 支援4K120, VRR, ALLM, HDMI 2.0*3
9. 支援Q-SYMPHONY
10. 光度550nits
11. 32:9, 21:9超闊遊戲視野與Game Bar

LG 65" OLED TV B1 OLED65B1PCA 水貨
13xxx
1. 120hz 廣色域 OLED PANEL, 對比度無限, 黑位純黑, 可視角極好, 畫面順暢
2. 有Dolby Vision, Dolby Atmos
3. 有AirPlay 2, HomeKit
4. WEBOS 系統
5. 有eARC, 可以回傳高清無損音訊去SOUNDBAR
6. HDMI 2.1x2, 支援4K120, VRR, ALLM, G-SYNC, FREESYNC, HDMI 2.0x2
7. α7 GEN4 影像處理器
8. 光度520nits
9. 2.2聲道喇叭, 共40W輸出
如果我買Sony x90j建唔建議用水?
水價錢平幾多?但水好似好多野唔support
唔建議Sony水貨,55X90J水貨$7XXX

SONY水貨特點:
1. 每次睇電視台 開機/轉台,字幕都會變英文/簡體,不過可以關閉字幕
2. 語音功能只有國語
3. 系統介面有繁體中文
4. 不能改系統做香港版
5. 冇Airplay,冇Homekit,冇Chromecast,冇Google Search,冇Google Play Store,只有大陸搜尋
6. Netflix, Youtube, Disney+需要手動安裝, 要手動用APK更新 (盛澤會安裝)
7. 大陸版介面有大陸劇推介, 介面醜陋 (盛澤會另外安裝新介面)
8. 可以買個chromecast with google tv ($500)去解決冇GOOGLE問題
疑難雜症求救

是咁的

電視係lg c1,我有個bar行earc,bar嘅hdmi in連住shield pro,另外一個hdmi連機頂盒

一開始用好地地冇問題,轉去機頂盒bar都可以出聲,用shield都會出聲,但今日放工返來用機頂盒睇tv,bar突然出唔到聲,好似唔識自動switch,又用唔到lg remote去控制大細聲,要攞個bar遙控去控制source

朝早咩setting都冇整過,之前hdmi switch menu會show bar/shield嘅名,lg remote都可以控制shield,之後只會顯示audio/dvd player,shield都控制唔到,係咪系統bug?

利申試過reset tv同bar都唔得
HDMI CEC有冇開?
開咗,auto device detect 為audio/dvd player,之前係bar型號/shield tv,重新plug in/out都係咁,hdmi線換過條都一樣
sony電視既聲係咪冇咁著重base同埋比較偏高音? 係咪都會加soundbar?
冇咩bass係因為冇低音subwoofer

睇你需要
係咪即係可以另外再加個subwoofer?
subwoofer要跟Soundbar

單subwoofer係駁唔到電視
明白 麻煩哂step巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞