[音響撚]音響HIFI討論區(19)

1001 回覆
2 Like 4 Dislike
再嚟
[音響撚]音響HIFI討論區(18)
https://lihkg.com/thread/2952779/page/40
賣左部UD505 換部nt505好 定比錢買部有USB輸出既stream 好 未賣過2機 會唔會好煩
唔想煩咪比錢,二揀一。

如果我係你既話唔會keep Teac
上個post 851A配Polk L200,睇返spec 851A 4 ohm 有200W輸出,而L200就係3-4 ohm 最多200W。

唔夠力既機率係等於零。
咁應該係換喇叭
簡單 加部 ifi streamer
明白
其實聽pop,人聲都還可以,但主要係⼀聽Band sound就出事😅
喇叭未必會咁快換,因為鐘意個聲,啱自己。所以想試吓玩好啲對喇叭先
點出事法?咁肯定係amp問題?
我淨係諗到用‘亂’字形容,其實一路換線材,拖板後已經好左好多。
Amp同source都有影響
851A夠力推但粗聲
Source唔夠好嘅話音效都會唔夠仔細
各位ching有冇聽過velodyne minivee 8 (SPL-800i)呢隻十仔好唔好?
雖然係十一二年前嘅産物,但見佢spec又好,又夠細隻,外型又ok
諗住放喺一百呎多啲嘅細廳聽歌同睇戲用,夠慳位
我又係呢排係咁上網睇amp, 又係差唔多畢直,雖然起碼年尾/下年先會買
有,搵緊D最好有埋解碼既款
有考慮金仔e280/380/老麥5300/505uxii,不過用方牛,柒碌D人好似買完都即放再升級
hegel 190甚至390,有USB有airplay,roon,不過有人話解碼一般,咁貴仲MIC
CA edge A / michi x3,功能上好岩,不過好似唔多人用
naim supernait3
nad m33
moon 340ix
呢D都有睇
我試過幾款解碼,每款解碼唔同聲音, 每換一次都有驚喜。所以我寧願唔玩all in one .
1. Bluetooth aptx > coaxial > Gustard x12
2. bluesound node 2i> coaxial > Gusrard x12
3. raspberry pi ( volumio> moode audio)> usb> Gusrard x12
4. rp4 > dac hat> i2s > Gustard x12
5. rp4 >is > Holo Spring

(之前kinki amp 分階段換 opamp 都好有驚喜,每換一次就好啲, 換曬即刻豁然開朗, 好似換咗部新amp咁)

所以我覺得如果空間佢好 試下分返開嚟玩,incremental upgrade 其實好平唔傷荷包。
想問下各位巴打

XRL cable 有冇推介? Tourtech Male XLR Cable 同 ifi XLR cable 有冇話邊個好啲 個人睇落 ifi好似幾唔錯咁

定係唔要XLR ,要 4.4mm 直插會好啲?

Sorry for 1999
edge a 同michi x3因為牌子關係所以唔多人用
如果你筆直去到40k-45k
用25-30k買amp, 淨低再買部streamer DAC 咁樣都好多選擇
去耳牛區問啲人會熟啲
明白,thx
其實都係會逐件換,不過諗住先換amp
用緊diamond12.2 諗緊轉606 s2 有冇得諗
一陣過去問下但係應該冇乜分別?
bose home speaker 500
sonos five x 1隻
邊隻好啲
我本身用緊rn803推 驚換太靚都推得唔好 所以想trade下玩下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞