[音響撚]音響HIFI討論區(19)

1001 回覆
2 Like 4 Dislike
座地都搞即食all in one其實個市場有幾大
會擺咁大對野既人點會唔玩埋amp同DAC
LS50w1/2雖然都係大份不過叫做可以擺上枱用
LS60淨係用到響客廳,感覺係想打soundbar市場不過又只係2.0
如果接受玩active而又打包埋DAC我諗d人會玩DSP speaker可以搞埋room correction如Genelec

結論: 所以我唔太明LS60個市場定位係想點
lifestyle 向,對住Devialet 蛋仔嚟打
最近睇啲外國youtuber講,其實近年都愈來愈多外國人(特別歐洲嗰邊),開始鐘意玩Active Speaker, 或者就咁一部streamer連amp+speaker

一來空間問題,二來係極簡主義興起,三來串流愈來愈方便

特別串流係引多左一班年輕新一代,想可以有一套比較好的system/speaker 聽音樂,但又唔想攪太多野
而年輕一代亦都太多住大城市,空間問題比較唔容許放太多野,但佢地消費能力絕對唔弱

所以其實唔止KEF, 愈來愈多廠問始打依個中高階active speaker巿場(Devialet, Dynaudio, Piega, ATC….)

亦會愈來愈多廠出streamer amp, 最近連marantz 都出40n

可見好多人都睇好尼個新巿場

而傳統hifi巿場不斷萎縮緊亦都逼緊啲廠不得不求變
睇你描述似係LS50w2已經填到呢個位
佢個form係上枱又得,上電視櫃都得,再唔係就原裝腳變座地而且幾好睇
LS60只係食埋座地個form,佢的確係bass勁d不過又未去到可以唔用sub直落bass extension到底嗰隻大小
所以我感覺件product好困身,如果聽聲唔係驚艷真係hardsell,咁樣打包晒入去無空間走盞

不過你啱,總有客路係完全唔想煩,完全唔係玩硬件,純粹想一條龍服務出ok好聲同個外觀要過海關
講開海關,隔離post有人講過話同海關試聽完,海關即刻要求佢放晒屋企套system入LS60
想問下有冇網站可以幫手計個廳需要幾大喇叭輸出先夠聲
差3倍價錢喎清
係調轉喎
chromecast 頻寬>airplay
chromecast出到Hi-Res, airplay 唔得
咁係咪要賀吓條友永久脫坑
海開只睇樣
只睇樣
AirPlay 2出lossless好似會lock 16/44.1
而且要個內容本身已經用緊ALAC
如果只係由app / OS stream出去,會變AAC
國仁話佢衰左係解碼度
大佬佢用咩解碼比
一隻解碼都兩雞 我又覺得唔太fair
其實佢4隻 KC65(5.5吋)
單買都已經唔止4雞
所以LS60 岩啲 唔係聲音先決
又想過海關之餘 又有返大牌子保證既人
其實呢個市場分額都唔可以話細
盲追primare i25 / i35 prisma 會唔會太衝動
class D+dac+streamer 定買金仔E380好
一部class D, 一部class AB
一部有埋streamer, 一部純amp
差咁遠點比
如果同平時嗰d bookshelf個內置DAC去比就會好勁
但係作為座地,同d大機去比完全係正路,被比下去唔可以叫非戰之罪
所以講到尾LS60根本就係好似入酒店餐廳叫常餐set menu咁樣高不成低不就
大家睇過LS50就知道其實好大
係既,但streamer都係要買
結論決定入手前者,price level都同喇咩接近d
岩岩發現原來我用緊隻DN8 sub仔牌子有出半active 座地,塞兩個 有源8吋落去
巴打用咩喇叭?
Class D 啲聲未必人人啱
而家睇下會唔會加少少錢 轉到804d3 加mcintosh 8950 加多部streamer去整套system
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞