[音響撚]音響HIFI討論區(19)

1001 回覆
2 Like 4 Dislike
乖巴又放毒叫人用座地
https://youtu.be/1tc1nbLR_l8

5萬幾左右,active 可以去到 32hz , 如果鍾意KEF聲底真係諗得過
書架喇叭要做到坐地既音壓,你要畀多幾倍錢先至做到(e.g. Magico A)
除非你地方細對喇叭擺枱面, 如果你用得喇叭腳架, 不如索性買座地。
evo 4.4點睇
我覺得抵食夾大件,又有AMT高音, 又有兩個低音。
感覺似中價B&W ,中音bright , 細緻聽得好清楚,不過好易fatigue.

但係睇下你想聽邊類型音樂:
你要好 intimate , 好有 埋身 /現場感,就Proac, Magico,
你要有管弦樂好grand , 咁意大利喇叭 sonus Faber , Vienna.
想問下其實駁subwoofer嘅同軸線有冇話至少要買幾錢嘅會好啲?定線材對subwoofer影響不太大?
認同"座地底音延伸容易做得強啲" , 但唔係靠多幾個低音單元, 係個音箱做到個 integrity, 你感覺到啲低音係實淨好多。 你見有牌子都出二路座地, 因為書架喇叭多好多限制,
e.g. sonus faber maxima amator

而且書架喇叭同一系列嘅座地喇叭唔會貴好多, 相反 你買書架喇叭又有要買個靚嘅喇叭座, 加埋落去其實同座地喇叭差唔多。
同意,其實sub 仔自己active amp 入面,電同線對佢有幾大影響我都好懷疑
(雖然我都買左條AQ SUB仔線同AQ 電線俾佢)
講開Piega,巴打你對 Coax311 真利害,書架喇叭都有充足底頻。我連個十仔都賣埋啦
有冇人玩roon有用獨立機裝roon core?
想知比起裝係一般PC提升大唔大
其實我絕對同意851A聲真係唔差,只係對L200有啲難搞。都有諗過係唔係應該換喇叭,但心水型號都唔係易推(e.g. SCM7,705signature…),而且我係幾鐘意L200個聲,所以想玩好佢唔換喇叭。
之後上網做功課,請教下啲前輩點解聽metal之類嘅會咁難聽?明明推力足夠,聽慢歌,pop又正常,仲唔差,係低音少咗啲啲。
之後先知唔係淨係睇推力,仲要睇乜嘢damping factor,又要睇喇叭靈敏度…一大堆嘢🤦🏻如果就咁睇數據推力,以851A做例子,應該好多喇叭都推得好,但事實上又好似唔係咁😅
師兄睇嘅機有啲我都有睇過
想請教師兄對Cambridge audio edge A,同nad m33有乜睇法?
同埋方牛同環牛其實係唔係差好遠?
我諗住賣805d3 加uniti atom 換e部
一部過唔使煩
係想知可唔可以加多兩個無線喇叭做埋5.1
冇地方,所以買左magico
Magico A1? 超大舊ar,
用乜amp 推
唔單止係後級推力問題,前級質素有好大影響
同一牌子剩係upgrade 前級都會feel 到啲嘢淡定好多,特別聽管弦樂大棚嘢
我其實全部都未試聽過架,呃水吹下咋宜家,聽youtube評測當係,到年尾清空到個廳先會出去試機
picky d睇上面咁多部每部都有D不足,me budget有限又想要乜要乜,都係耳聽收貨
m33成部數碼得黎又唔比個USB, 想屈你買張4千銀又超hea既usb卡;我主力用kkbox, 但bluos好似話會limit左出唔到lossless,唔係個個用tidal架 可能一部解碼前級+c298 power amp係另一選擇, 都係用purifi module
edge A用料線路睇落就好好,外型靚仔mac feel,但真係超巨型,同埋聽聞部機好鬼熱,你個架要擺得落之餘仲要額外預散熱位
我都係好心動
我諗佢應該只係做到2.1 2.1
到時去show room問下
我約左月尾試聽
好似開58xxx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞