【少甜】我係一隻以為自己值得幸福嘅臭雞

815 回覆
191 Like 34 Dislike
「以後唔好約埋啲陌生人啦」

吖dllm仆街仔吖!咪就係你要條女約其他陌生男人架囉!
Jake 哥準備叫自己啲兄弟
佢講完會自我感覺良好啲
朋友妻
好睇又好笑
多謝你
抱抱樓主
遠離渣男
終於追哂 點解要咁樣作賤自己
最新嗰篇笑到仆街
冇見過人咁寫甜故
有幾愛一個人就有幾忍得
文筆唔好唯有靠行啲奇怪路線嚟突圍而出
點解可以仲幼過我三隻手指加埋???

但睇到呢part覺得有小小離地
兩隻手指加埋都無就話幼姐⋯
三隻手指加埋⋯現實有幾可真人有咁粗
唔係三隻手指平排喎
你試下用左手將右手中間三隻手指捉埋一綑咁
原來係咁
太低想像力sorry sorry
已留名
係我形容得衰
多謝師兄
執多劑
Lm
「你好似好耐冇返過屋企啦喎企鵝仔」

呢一日Jake咁啱放假,我坐喺床度溫緊final,佢就坐咗喺電腦前面打機。

『就嚟考試呀嘛,廢是周圍走啦』

「你唔掛住屋企人㗎咩」

一個嫌棄自己個女有情緒病嘅屋企,點解我要掛住?

不過呢個唔係我唔返屋企嘅主要原因。

美其名我係好想每一刻都痴住我中意嘅人,但問心嗰句,我只係想佔據哂佢所有時間睇住佢,唔想佢有空閒時間再偷食。

我係好自私,但一切都係出於我愛佢,我冇錯。

嗰刻我係咁諗。

『還好啦』

「咁樣日日賴死喺度,我想落街打下波都唔得」佢啲語氣開始顯得唔耐煩。

『你咪去囉,我又冇唔比你打』

講完我先意識到呢句說話可能會激嬲佢。

『我⋯⋯我唔係咁嘅意思』我好驚佢唔開心,驚佢又再一次變返之前咁對我冷淡。

見佢塊面已經黑哂冇應我,我都唔敢再講嘢去刺激佢,只可以靜靜地睇notes溫final。

唔知係我激嬲佢定係佢打機打得唔順氣,佢個樣越嚟越閪。

撳緊手掣嘅力度越嚟越大,每一下敲落去都好大聲。

「屌」

佢突然間好大聲屌咗聲,嚇到我差啲跌哂啲紙。

喺部ps度褪咗隻碟出嚟,佢黎手就一嘢啪爛掉咗落地下,立咗銀包電話,衫都冇換就bang門出咗去。

我仲坐咗喺原地,望住碎開咗兩塊嘅嗰隻碟。

嗰晚佢對我嘅好,果然只係曇花一現,有啲嘢變咗就係變咗,會變就係會變。

“What’s happened happened” 呢句嘢好廢,但的確係真理。

而另一個真理係:人,就係呢個世界上最大嘅variable。
Jake淨係打咗個電話比auntie話有嘢做唔返嚟食飯,冇搵過我。

冇po story,snapchat冇顯示位置,wtsapp冇最後上線。

我就一直喺度乾等,又唔敢搵佢,晚飯都係食咗兩啖就返入房,不停腦補佢究竟去咗邊同諗緊乜。

我明佢想要私人空間。

我住咗入嚟之後一齊嘅時間係就係多咗好多,但我從來冇要求過佢要成日陪住我。

佢想打波,想約朋友出街,我都唔會唔比。

況且,我根本冇咁嘅資格同膽量去控制佢嘅生活。

或者對佢嚟講,我出現喺佢視線入面,已經係一種壓力同困擾。

佢就咁消失咗大半日,直至深夜先返嚟。

返到嚟,一句聲都冇出,直接沖涼然後攤上床,五分鐘都冇就瞓著咗,淨返我一個人喺度眼光光。

個腦好亂。

好想知佢去咗邊,同邊個過咗成個晏晝同夜晚。

我好不解我同佢點解會變成咁。

明明一切都本應係美好。

點解每一對情侶都敵唔過呢啲改變,要走向兩個人都痛苦?

要點樣先至可以完完全全返轉頭?

望住Jake,我諗起好多嘢,全部都係幸福嘅瞬間。

諗起初初行年宵同我一人一啖食同一塊麥芽餅嘅佢,喺我飲醉嗰時話比我攬下嘅佢,會同我講想永遠同我一齊嘅佢。

甚至係我應承佢同第個男人做愛嗰陣,好開心嘅嗰個佢。

呢個會唔會係答案?

如果我再聽佢講搵其他男人,佢會唔會好似嗰日聽到我應承佢嘅請求咁好開心咁攬住我?

我個腦隨即彈咗同Adam嗰晚嘅畫面出嚟。

唔想再搞到遍體鱗傷。

一啲都唔想。
同Jake已經差唔多成個星期冇傾過計咁滯,每日嘅對話都唔多過十句。

日日都行屍走肉咁冇心機做任何嘢,final如無意外都應該fucked up咗。

軒:終於完sem,想飲嘢

詠頤:近排返工有啲忙

Heidi:Can

雖然詠頤唔嚟,冇得update下佢同條仔啲嘢。

但發覺自從上次詠頤呻佢男朋友偷食之後都冇再同佢地聚過,見下佢地當分散注意力都好。

佢地即興約咗當晚落旺角飲嘢,我都留咗名。

我:今晚同大學啲fd飲酒,會夜返

Jake仲未放工,諗住同佢講聲會出去,換嚟嘅又係一孖藍剔。

去到酒吧,見到阿軒一個人坐咗喺最角落嗰張枱,應該等緊我同Heidi。

『點呀,破咗處未』

雖然上一次同佢搞到好尷尬,但我同呢個00後可以咁fd正正係因為大家都咁戇鳩,都咁唔介意大家嘅脾氣。

「邊有咁快,都未表白」佢飲住啤酒咁講。

閒談咗幾句都冇,佢電話響。

「Heidi話突然間發燒,今日嚟唔到,得返我地兩個啦」

『唔緊要啦,我都係旨在有人陪我傾下計』起碼唔洗自己一個屈埋亂諗嘢。

「呃,上次⋯⋯對唔住,我冇心話你」

『It’s okay我都冇擺喺心度,我唔好意思就真,嗰日嚇親你』

「你咩樣我都見過,係好耐冇見過你好似而家咁成個人謝哂姐」原來佢睇得出。

『有咁誇張咩』

「以前你係好亂,日日戇戇鳩鳩同人one night stand唔知做乜鳩咁,但起碼平時對住我地嘅你係開心,冇咁多煩惱,我想見返嗰個姚蔚晴」

聽到呢句我真係忍唔住喊咗。

喺阿軒面前我好似永遠都好赤裸咁,所有嘅脆弱同無助都比佢睇到哂。

如果Jake都可以睇到就好。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞