【少甜】我係一隻以為自己值得幸福嘅臭雞

815 回覆
191 Like 34 Dislike
推到1001算啦
咪撚再有人中伏
Pish
次次見到呢個post就躁底
Dllm
更加蠢嘅係你已經中伏了
人生已經又蠢又失敗 上連登都唔放過我
請善用不推文回覆
樓主都幾環保 循環出故
有出長左小小架啦
…聲都唔聲下
Block 7樓主個仆街算
留返下次開新故(舊文)先blcok佢
警世棄故,推
想收返個正評講故台應該要有個爛尾區警世
(無意disrespect 樓主,但小弟難以忍受此po爛尾,故此騎劫。敬請見諒。)

話音未落,我心入面嘅自疚又慢慢滲入思緒。呢種又暗,又濕立立嘅感覺,相當熟悉,甚至令人懷舊。好似潮漲禁樣,慢慢霑濕腳趾,浸過雙腿,最後淹沒成個人。

由Aaron 飛左我果刻開始,我就周不時會有呢種情緒。好似成個世界嘅顏色飽和度變低左幾度禁;好似作響ge五藏六府唔再屬於我;好似所有野都無關緊要,又同時向我步步進逼一樣。

我好麻目,好迷惘。
我唔知道冇左Jake,我可以係邊度揾番佢ge體温。除左一身傷痕,佢留比我ge回憶,甜言,擁抱,唔知係咪真嘅愛……一切一切都混埋一齊。

唔知佢幾時覆Heidi呢?

相信普通嘅女仔,都會因為另一半出軌而離開一段關係。但係好似我咁既臭雞,根本冇資格去奢求一段正常嘅關係。唔知由幾時開始,我覺得有人愛我已經係奢侈。無論個種愛幾咁膚淺,對於我來講都好似一條救命繩索。

每一次呀Jake同我講我個patpat有幾正,我就覺得我果一刻活著有價值。我心知肚明我個patpat唔係我嘅全部,但係任何一ounce嘅我備受肯定,我都因而雀躍。

如果我喺一個單純又原始嘅猿人就好啦,可以由一條繩索蕩去另外一條繩索;從一場性愛活到另外一場性愛,得到肉體上嘅滿足就可以草草了事。但係我係一個唔知道自己邊忽好,缺關懷又缺愛嘅白卡婆。

係呀軒嘅陪伴下,我發著一場我發過無數次嘅呆,但係我今次無比清醒。

軒喺我旁邊,望落去無比憔悴。佢雙眼布滿血絲,眼角側邊又有少少腫脹。唔知係因為倦意定係點樣,佢望落有少少眼濕濕。

見到呀軒對黑眼圈,我諗翻起眼前呢個傻仔喺出面坐左成晚,一定好攰啦。老實講我好開心有人可以咁對我,尤其是喺我利用完佢之後,佢仲對我死心塌地。我唔知道我值唔值得。但我希望佢知道,然後話俾我知。

「睇下你對黑眼圈,成隻佳佳禁啦。」

我假裝精神,希望佢可以放心。
樓上接手?
老實講我都係嘗試拋磚引玉,希望樓主返來。
有其他師兄想都歡迎騎劫
G持
同佢拉鋸咗一陣,佢總於肯離開。

我合埋雙眼,任由自己嘅情緒吞噬所剩無幾嘅我。

醒返個陣,已經係晏晝3點。姑娘送上飯餸,但我連搬動匙羹嘅氣力都冇。

我喺個連死都死唔去嘅人。

我諗返起尋日阿軒講過嘅嘢...
「雖然我知道唔可以留喺醫院過夜, 但係返屋企,我都只會擔心到瞓唔著 ...」
「你成日話自己係臭雞, 你知唔知我聽落好心痛?」
「邊個冇過去啫? 我都襯你醉酒,同你做咗啦...」

「我揀得留低,自然會等 。」

佢對我嘅愛表露無遺。

但係我呢?

我只有兩個諗法:
佢而家講得出呢啲嘢,當佢真係同我拍拖,佢又可以忍到我幾耐?遲早佢咪又係 其他男人一樣唔要我。

點解同我講呢啲嘢嗰個唔係呀Jake?

喺冷冰冰嘅醫院飯前,我望住自己手上面厚重嘅繃帶, 瑟縮起床嘅一角。

隔住張被, 我聽到同房嘅其他人同佢哋屋企人傾計。尋晚Heidi幫我打咗電話返屋企,佢哋知道我係醫院,我亦都知佢哋唔會嚟。返正我只係個負慮,係一張佢哋永遠都比唔完嘅單。

------------------------------------------------

我到底同佢有乜分別?

我一路同自己嘅兄弟玩住overwatch,個腦入面一直回播住瘦弱嘅蔚晴,同埋佢手上碩大嘅背囊。

佢睇落就好似一隻受咗傷嘅兔仔咁,半企半跪咁樣喺架𨋢入面 。

「唔好唔要我...」

我攞個背脊對住佢,個腦停咗機。
我只係想逃避。
我唔知道佢諗緊乜嘢。
我唔知有啲乜嘢我可以做到。
我好憤怒, 但心入面都有一絲絲知道, 我將會後悔我今日所做嘅嘢。

「 你老母,阿jake你玩 Reinhardt 唔撚開大托柒咩?」

我輸咗。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞