【少甜】我係一隻以為自己值得幸福嘅臭雞

815 回覆
191 Like 34 Dislike
其實係好多野恐怖到你唔信
我屌你樓豬 隔咁耐入嚟終於見到字以為有結局仆你個街
邀請大家一齊同我唔相信愛情
又話打緊
仆街唔小心通宵live咗
樓主慢慢黎 禾地等你
作得好撚貼地
寫自殺個到懷疑有啲伏筆
但希望結局唔好咁老套
開盤九成都係同牙軒一齊
brw可摸以作Jake同Jayden最後仆街冚家剷
雖然現實中大把呢啲仆街
希望個結局可以幫我平衡返個心理
女主真係好撚on9好撚慘
不過現實中啲女就係咁on9
樓豬應該掛住扑嘢唔得閒
btw我都唔係咁希望晴同軒一齊
老實講個問題出係晴度
唔難睇得出晴內心
冇自信 不安 覺得自己有問題
而呢啲嘢都係而要打從心底
靠自己改變
否則就算同到到個愛自己嘅人一齊
最後唔係傷害人
就係搞到連軒都變埋質
仆街磁石之所以係仆街磁石
就係佢嘅行為話比人知
對佢好佢都唔會自愛
形成一種對佢仆街先最著數嘅局面
好男人唔介意錫一個比人糟蹋過嘅女人
但冇男人會想錫一個糟蹋自己嘅女人
如果你愛一個人 係唔介紹佢嘅過去
介意 手快快禁錯
係咪棄左文
定真係要等兩個星期
文呢?
樓豬係咪棄文了
5月頭live咗到家陣,棄文講聲等我死心
臨瞓前護士入嚟拎咗藥比我食,幫我換咗包住手腕嗰塊紗布。

傷口上嘅線好粗,聽講縫咗針會埋口埋得好啲。

但我會寧願留低呢條咁醜嘅疤,提醒自己係一個幾咁傷痕纍纍嘅人。

「你啲朋友真係好好,個男仔日日都嚟陪你,我見佢除咗返屋企沖涼都冇離開過」護士無啦講。

個男仔應該係指阿軒?

『佢仲喺唔喺出面?』我尷尬地笑一笑。

「多數都喺度等㗎啦,洗唔洗一陣幫你叫佢入嚟?」

我點一點頭。

護士出返去之後,阿軒好快就入咗嚟。

佢睇落好攰,仲攰過以前我地一齊通幾晚頂溫final個樣。

諗起喺大學入面一齊做嘅on9嘢同埋佢講嘅爛gag,呢種開心好似拍過幾多次拖食過幾多條仔都未曾有過。

諗起當初喺ocamp好擔心啲組仔女會喺睇抖陰嘅細路,結果阿軒七情上面咁講咗句「電腦大爆炸」笑到我地痴咗線,先至醒起其實佢係我組仔嚟,而我做咗獸母食咗佢,好尷尬。

但我諗對住佢更多嘅一定係內疚。

望住佢,個腦有好畫面同情緒浮現。

呢幾年佢睇見盡我所有嘅荒唐,但佢仍然選擇留喺我身邊照顧呢件垃圾。

『其實你點解中意我?』呢個問題我諗咗好耐。

「因為你夠on9」佢擠咗個笑容出嚟,我知佢只係想氹我開心,但見到佢滿面倦容,我笑唔出。

我好認真咁望住佢,一嚟笑唔出,二嚟我絕對唔相信呢個原因。

佢都睇得出我唔接受呢個答案,開始認真埋一份。

「雖然覺得你份人真係好麻甩好粗魯,但呢幾年相處落見到好多你嘅另一面,知道你係一個好細心好溫柔嘅女仔。亦都好欣賞你做事有自己呢一套諗法,唔似得啲死港女咁冇主見」

有生之年竟然會聽到有人讚我溫柔。
『但我臭雞嚟』

佢聽到呢句說話個樣有啲嬲。

「你成日用呢一面嚟包裝自己保護自己」語氣都嚴肅咗「就算我身邊嘅人點同我講覺得你係玩我係想收我兵,我地一齊經歷咗咁多嘢,我都知你唔係咁嘅人,你只係一個周身傷哂渴望被愛嘅女仔」

阿軒應該係最了解我嘅人,一直以嚟佢都輕而易舉睇穿哂我啲偽裝。

面對佢好赤裸,但都好安心。

安心到所有繃緊嘅情緒喺呢一刻都可以放鬆,我好攰。

啲眼淚唔受控制流咗出嚟。

「見到你而家咁樣我就知道我唔可以比你再輸,我好想可以做carry你嗰個人,一直喺你身邊照顧你陪住你過返正常嘅生活。聽落好似好自大,但我相信自己做得到」

佢摸一摸我個頭,冇過多嘅動作。

好似怕我會反感會走開。

但其實我更怕佢走,更怕失去佢。

『我唔信自己,好驚踏出咗呢一步之後終有一日會冇咗你』

我唔敢再改變我同阿軒嘅關係,至少作為朋友我地可以繼續行落去。

「冇人比我更加驚承受唔到個risk,我未試過咁中意一個女仔,未試過咁怕離開一個人」

同佢一齊真係會幸福,我知。

如果要問我心底裡愛唔愛佢,我答唔到。

但我的確好重視佢,好想生命入面繼續有佢嘅出現。

『可唔可以比啲時間我諗下』或者解決咗我同Jake之間嘅事,我可以好好地思考下同阿軒嘅關係。

「我揀得留低,自然會等」
阿軒
謙仔
臭雞被高大靚仔玩完就搵毒撚埋單
而毒撚無咩條見 最後都會搵臭雞埋單
睇到眼濕濕
我唔會 並以此故事為戒
醒呀軒!
軒呢啲屌唔醒 佢鍾意就點都死埋去
我用咗2日嘅時間睇哂成遍故仔
睇到好sad 好真實 每一句都有個畫面出嚟
幾時仲有下文呀!
一齊慢慢等
隔左排返黎睇終於有文

追完個病港返嚟仲未有文
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞