【少甜】我係一隻以為自己值得幸福嘅臭雞

815 回覆
191 Like 34 Dislike
多謝樓豬不棄文 等你
睇甜故睇到有自殺場面
樓主可唔可以寫返個結局唔好太 sad
樓主今次個故都係全部真人真事?
我只想要結局 好壞都好 完啦好嗎
我覺得又兩件事嚟嘅
正如比人喺自己屋企住唔代表可以偷食
去偷食嘅人渣又唔代表一定要比人喺自己屋企住
既然都無愛 果啲咩會結婚嘅承諾都會打破
仲留喺個一齊住嘅狀態真係無乜意義
本身好眼瞓 一次過live咗睇到醒撚哂 好心噏
樓主唔好棄故呀呀呀
等幾耐都等
幾時出文
F5F5F5
睇到喊撚左 樓主千奇唔好棄故
默默地等
Live 左

Poly City出身感同身受
Live咗 用咗差唔多成晚時間睇,睇到個心勁唔舒服又眼濕濕咁
pish
等緊出文 加油!
我又發咗個好長嘅夢。

終於冇再夢見Jayden佢地,唔知有幾耐冇再夢見呢個可怕嘅場面。

我坐咗喺一個一望無際嘅湖入面,啲水淺到都唔知可唔可以叫呢個做湖,水面上好多薰衣草喺度漂流。

水平線上面都係一個完全冇遮掩嘅藍天。

遠處有微弱嘅琴聲傳嚟,我起身向住琴聲一直行。

冇幾耐就見到一部鋼琴映入眼簾,琴邊仲有個睇落同我差唔多年紀男仔。

奇怪嘅係,呢個人我一次都未見過。

可能呢個人本身都唔存在。

而家諗返起,我已經唔記咗佢個樣係點。

佢著住一件酒紅色hoodie,彈緊一首我未聽過嘅歌。
好舒服。

無論係呢個景色定係琴聲,一切都好舒服。

可能死後嘅世界就係咁令人安心?

我行近部琴,見到琴譜上印咗歌詞。

但無論點樣回想都只係記得其中一句:I’m always here to save you from tears。

曾經有好幾個人同我講過唔會再比我𠝹手,唔會再比我收埋自己一個人喊,但佢地都已經一個接一個咁離開咗我。

包括Jake。

從來都冇人救贖過我。

靜靜地聽完首歌,呢個男仔同我講咗一番說話。

「每個人嚟到呢個世界之前都睇過自己人生嘅劇本,每個人嘅人生都總有啲嘢值得我地承受咁多嘢,所以縱使好多痛苦你都依然選擇嚟到呢個世界上」

『但我呢一個人生完咗啦,我淨係希望來生不做香港人之餘,來生唔需要再做人』

因為生而為人,我好抱歉。

我成日都話自己唔值得幸福,只要身邊嘅人幸福就好。

但問心,邊個唔想幸福?

如果再有一次機會,我希望自己可以真真正正得到幸福呢樣嘢。

「比多次機會自己,你好快會得到救贖」

咩意思?
未嚟得切追問,佢已經消失咗。

個湖都離我越嚟越遠。

我嘗試合埋眼再打開,但我冇再見到嗰個男仔嗰個藍天,淨係得一片白色。

「喂,醒啦?」

我向聲音嘅方向望去,係阿軒仲有Heidi。

除咗佢地,仲有一幅藍綠色嘅簾,一部係咁發出咇咇聲嘅儀器,心電監護儀?

屌。

我喺醫院?

點解連死唔比我死?

我已經完全唔撚想理頭先個夢,我淨係唔想再留喺度。

『點解?』我望住阿軒吐出咗呢兩個字,佢呆咗,比唔到任何回應。

「你地傾下先,我去搵醫生」Heidi起身離開咗,留低我同阿軒兩個人,睇嚟佢都知道咗我地嘅事。

阿軒依然一句嘢都冇講。

我好想鬧佢好想質問佢點解唔比我死,但我仲係好攰。

醫生好快過咗嚟。

佢話我個傷口再深多兩mm就冇咁好彩,因為失血過多同血糖低我已經瞓咗兩日,而家要留院觀察多一晚先可以走。

「對唔住」醫生走咗之後,阿軒低頭講咗呢三個字。
或者換轉係我,我都唔會比一個自己重視嘅人咁就了結咗自己生命。

我鬧唔出口,咩都唔敢講。

我知道自己已經令佢地好擔心好傷心,尤其係阿軒。

其實佢唔需要再咁care我,佢應該由得我自暴自棄,然後一走了之,笑我當時傷得佢咁深而家得到報應。

但佢選擇留低,留喺我呢件垃圾身邊繼續照顧我。

我唔配。

一隻咁仆街咁污糟嘅臭雞,唔配得到佢嘅重視同愛。

自慚不如到好想搵個窿收埋自己,我冇比任何回應阿軒,轉身想搵張被笠住自己個頭。

『啊』呢個時候我先察覺到手腕傳嚟嘅痛楚。

阿軒即刻起身輕輕幫我將隻手放返低,幫我冚好被。
求下你,走啦。
第二次LM
希望呀軒真係可以救贖到晴晴
+1
阿軒好痴心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞