【少甜】我係一隻以為自己值得幸福嘅臭雞

815 回覆
191 Like 34 Dislike
琴晚做嘢做到好夜
今晚會有文!
等文
仲未出
召喚樓主
等文
嗰晚件事之後,到而家已經過咗一個月。

呢一個月我好努力去淡忘。

但每個星期我仍然有幾晚會發返同一個夢,或者夢見Jake偷食。

夢嘅內容大同小異。

每次我都喊住或者大叫住咁扎醒,次次都整醒瞓我隔離嘅Jake,有幾次仲嘈醒埋喺另一間房同我地隔咗兩度門嘅uncle同auntie。

我知道咁樣令佢地好困擾,但我控制唔到自己唔去諗。

就算係Jake都冇可能唔返工留喺屋企睇住我。

自從我開始發噩夢,佢每次都要喺深夜起身照顧我。

就算嗰日放工返到嚟,一攤落床就攰到即刻瞓著,佢都係會比我嘅尖叫聲嘈醒。

佢個樣一日比一日攰,心情都一日比一日差。

我知佢開始唔想比我煩住搞到冇得好好休息。

但我地瞓埋一齊,佢冇辦法唔理我由得我係咁亂叫。

上個星期佢咁耐以嚟第一次唔知醒返工,返到公司比老細屌到上天花板。

唔知係佢對住我積咗太多壓力定係因為公事上比人屌完,嗰日佢返到嚟嗰副嘴臉係我見過佢最黑面嘅一次。

佢一入屋就大力bang門沖涼匿入房,冇出嚟食飯。

連uncle入房關心佢咩事都比佢鬧返出嚟。

我唔敢惹佢,直至凌晨見佢瞓著咗先躡手躡腳爬上床。

好驚如果今晚又發噩夢,佢呢個狀態比我嘈醒嘅話一定會發癲。

但食咗抗抑鬱藥,無論我幾努力令自己保持清醒,藥力都係會令我瞓著。

我都係陷入咗沉睡。

最怕嘅事都發生咗,今次夢到Jake拖住嗰個Jessica同我講分手。

我再一次喺夢入面痛哭,係咁叫佢唔好掉低我。

「你嘈撚夠未呀」Jake大大聲講嘅一句嘢,嚇到我即刻離開咗個夢。
咩都未反應到,佢已經拎咗枕頭出廳。

我連出去同佢道歉嘅勇氣都冇。

好驚再比佢鬧。

一個人喺房入面,個夢啲畫面仲未散去,加上啱啱比Jake好惡咁鬧完,啲眼淚未停哂又再繼續流落嚟。

第二日晏晝起身已經唔見咗Jake。

諗返起琴晚佢鬧我,我覺得好委屈。

明明一切嘅起因都係我受害,比噩夢同嗰段回憶折磨我都好痛苦。

點解而家反而變咗我錯?

呢段日子,想死嘅念頭一直喺我個腦度揮之不去,但我仲係好驚死。

我可以諗到最折衷嘅做法,係自殘。

等到個個出哂門口,我再次拎起枱面嗰把開信刀,喺前臂劃咗兩下。

肉體上嘅痛令我暫時忘記咗心理上受嘅傷。

直至今日,每次身邊冇人嘅時候就係我解脫嘅時候,唔夠一個星期我隻手已經佈滿哂新新舊舊嘅傷口。

係好痛,但至少有得短暫比思緒休息下。

呢個星期Jake都喺廳度瞓。

好似上次咁,每日同佢嘅對話唔超過十句。

噩夢冇因為我每日短暫嘅解脫而消失,我都唔知呢幾日仲有冇發夢發到尖叫同喊,至少冇人話我知有呢個情況。

我好想再比Jake攬住入睡,但面對住佢我永遠係卑微嗰一方。

唔敢對佢有咩要求,只可以等佢下咗啖氣。

就算我幾傷心幾辛苦,佢依然喺我心入面佔據住第一嘅位置。

而我除咗將情緒發洩喺自己身體上,咩都唔敢做。

呢段關係已經去到唔平等嘅極致。
過多幾日Jake入返房瞓。

我地仲係冇乜點講嘢,佢唔開口我都唔敢出聲,好怕講錯嘢又再激嬲佢。

發噩夢嘅頻率冇減少過。

Jake係冇再嬲,比我嘈醒都冇發癲,但都冇好好安撫我,只係叫醒我等我靜落嚟就算。

同床共枕,卻好似兩個陌生人咁。

「其實嗰日最後係點?」

呢晚佢好難得地主動同我講嘢。

我唔知應唔應該再提起件事,唔知要親口再講一次啲情景自己承唔承受到。

「你唔講我點知要點幫你」

但我唔諗都好,都係會夢見返啲嘢。

倒不如好似佢講嘅咁,講出嚟睇下應該點做,可能有機會擺脫呢件事嘅纏繞。

深呼吸一下,我開始講返自己記得嘅嘢。

講到Jayden帶我上酒店,我忍唔住留意佢下半身同表情。

果然佢都係抵抗唔到呢樣嘢。

佢借啲意搵張被遮住自己下面,但我已經睇到。

我講唔到落去。

接受唔到佢口講想幫我但個心仲係將ntr嘅慾望睇得重過我。

『之後咪⋯⋯咪我上次講嘅咁』我求其敷衍咗之後嘅嘢,同佢講我好攰想瞓教,想逃避佢嘅反應。

結果經過咗上次我一氣之下走咗去,佢都仲未意識到問題所在。

又或者係佢由始至終覺得我比人搞對佢嚟講係一件值得興奮嘅事。

就算係喺我不情願嘅情況下,對佢嚟講都冇分別。

我唔想再喺佢面前提起嗰晚嘅嘢。

我選擇靠自己、靠時間去沖淡一切。

只要唔再見到佢因為咁而扯旗,我就可以繼續呃自己佢心底裡係愛我關心我。

嗯,佢一定係錫我嘅。

只係唔知點表達。
睇完好唏噓
叫人點相信愛情
其實好難要求一個普通人
懂得去照顧一個depression既人…
全對
冇咁嘅覺悟真係唔好同一個有情緒問題嘅人一齊
互相折磨
單身主義萬歲
臭雞deserve it
LIVE 唔怪得咁多人中途轉基/姬
點相信愛情啊
超好睇
lm
樓主 今晚出唔出文?
等文ing
我依然每日都死老豆咁。

Jake望我嘅眼神越嚟越多厭惡。

佢開始每日放工都搵節目,差唔多晚晚都凌晨先返甚至唔返,務求盡量避開我嘅情緒,避開發噩夢嗰陣發癲嘅我。

今次我唔知可以做啲咩令佢返嚟我身邊。

我冇辦法開心起嚟對住佢笑,更加冇辦法再走出去約人。

就連想像同Jake做愛都會令我諗起Jayden,遑論係同其他男人。

我仲好愛佢好想佢都愛返我,但我咩都做唔到,眼白白望住佢離我越嚟越遠。

如果徹底失去佢,我一定冇可能捱得過。

行屍走肉咗好多日,終於盼到佢一放工就返咗嚟。

應該係近期我唯一一次開心嘅事,我已經可悲到連見多佢幾個鐘都覺得好感恩,縱使佢都係冇同我交流。

夜晚感受住佢嘅體溫瞓教,我久違地覺得有少少安心。

但一瞓著我又嚟料。

喊到喘哂氣,我有啲呼吸困難扎醒咗。

Jake坐咗喺度,一臉漠然望住我。

『Sorry』除咗呢句我諗唔到講啲咩,佢望住我嘅眼神令我更加窒息。

「你究竟喊撚完未」

我呆咗。

「日撚日喺度喊喊喊,你知唔知自己好煩」

一句咁冷血嘅說話喺佢把口度講出嚟,好似插咗支箭入我心臟一樣,好痛。

心入面嘅委屈到達咗頂點。

『我想㗎?』

「唔想又呢個幾月日日乸口乸面?係都要傳染埋啲唔開心比我,要喊你就匿埋一邊自己喊咪撚搞埋我啦」

『我都想過得開開心心,明明我先係受害者,點解你要將啲脾氣發落我度』

我唔嬲,已經冇多餘嘅力氣再嬲。

「咁你又將啲唔開心過比我?而家我係強姦你嗰個咩?」

『你都有份造成』我第一次頂撞佢。

聽到佢怪責我,我好嬲好心痛。

『唔係你偷食我就唔會搵人飲酒,就唔洗比朋友出賣比第個男人搞』
佢好似冇預過我會咁答,望住我靜咗兩秒。

個眼神由一開始嘅冷漠變成驚訝,但隨即又變成憤怒。

「嗰日我都死哂狗啦,之後你晚晚發癲係邊個陪住你?我做哂嘢彌補,係你唔知足仲繼續煩住哂我先唔想再對住你」

『彌補?你聽到我比人搞你扯旗呀,唔係扯火呀』

一路鬧我啲眼淚一路唔爭氣咁流出嚟。

「我都未話你比其他人掂過污糟,冇嫌棄你仲想點」
『污糟?唔係為咗你我洗搞到自己咁污糟?』我冷笑咗一下。

佢知我唔係講緊Jayden件事咁簡單。

「我有攞槍指住你逼你去同其他男人扑嘢咩?唔好話你自己閪痕想比人屌?」

所以係我問題?

為咗滿足佢,就算我幾唔想我都送上門比嗰啲男人食,而家變咗係我淫底所以自己走去約人扑嘢。

佢知唔知嗰陣嘅我有幾掙扎?

佢知唔知我搞到周身傷哂係為咗佢?

佢知唔知一路以嚟我犧牲咗幾多嘢搞到自己咁卑微?

唔知呀,佢乜撚都唔知。

我好絕望,原來付出哂自己嘅一切,喺佢眼中乜嘢都唔係。

『我愛你先至做咁多嘢』呢句嘢好似觸發到佢,佢可憐我咁望住我,咩都冇講然後行咗出房。

我個世界崩潰咗。

嗰種痛嘅感覺蔓延去到全身,我係咁喊係咁喊。

過咗一陣Jake返入嚟,手上面拎住兩大袋嘢同我個背囊。

「你走啦」

走?走去邊?

「我叫你走呀!」佢好大聲喝我,拉咗我落床,拉到我去屋企門口。

『唔呀,我唔想走』我想掙脫佢,但佢捉到我好實。
佢扯住我入𨋢,我係咁掙扎係咁喊住同佢講我唔想走。

出咗樓下大堂去到馬路邊佢先放手,頭先同佢鬥力嘅我跌低咗。

『唔好走⋯⋯唔好唔要我』

我坐喺地下,用盡淨低嘅力同佢講。

佢用鄙視嘅目光望咗我最後一眼,轉身離開,又一次掉低咗我。

最後一次,掉低咗我。
講定對唔住先
聽晚要停一日
A0表示睇完唔想拍拖
好好睇 日日追
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞