有無人放唔低香港份糧?

1001 回覆
1578 Like 184 Dislike
而家咪講緊佢有超過一百萬
有咩唔得?
唔講以為過到去要比個仔讀貴族學校
叫英國貼埋錢先過呀笨
上海都無仗打
但事實就係佢地都諗唔到成個政府可以咁荒謬
如果樓主先40歲,我建議你行2.

去到外國,係難得一個機會俾你由0開始,讀個專業,考個牌 仲有廿幾年玩,應該都唔差過現況

個人想法,目前所有野喺2019開始急劇赤化,新香港人已經有百幾萬,醫護警察港共管治團隊都開始用大陸人,個人覺得10年內香港人vs新香港人/大陸人嘅競爭好大 到時以普通話成為第一語言,啲專材一車車落嚟香港,再空降高層(大陸人),香港人真係好難保住飯碗

所以唔好諗住放唔低依家份工,將來啲大陸人有機會迫你離開,到時你走唔到,老咗又有心無力學新技能仲慘
淨係想講千忻咪撚信連登仔講乜都唔理就移
你要知呢度大撚把廢柴 一係工都無份 一係低下層
佢地移係nothing to lose
仲未計有班人只係得把口 根本無移

利申 月入60k 暫時未打算移
經過咗19年都仲可以咁諗嘢
唔通真係唔出現喺現場就冇事咩
事實就係個現場隨時出現喺隔離
你呢類回覆都幾好笑
永遠講到其它意見係低b 咁
但又講唔出有咩實際方案
4歲就唔洗咁急啦,但走就一定要走。我係你就起碼兩公婆搵多幾年錢先。就算俾你係外國搵返一樣嘅錢,tax 都一定高好多。開始plan, 留到last minute.
另外可考慮等阿仔大少少送佢去boarding.
冇plan 係完美 (難啲啦),係取捨。
有專業技能重要過帶幾多錢走
It狗會係最易啦
全世界通行咁濟
推個細路去讀書先,你始終都係香港容易搵錢
我同樓主case差唔多, 同另一半人工少過佢地少少,未有仔女
認真我又真係冇呢度d人咁諗, 唔走就冇將來
1.同樓主個point差唔多, 覺得去到個生活水平(物質方面)一定低過依家
2.一定有歧視問題
3.過到去搵唔返同pay grade既工
4.兩老要養
太多生活習慣放唔低
咁小朋友依家係香港一定冇將來架喇, 一定要出國 但考慮到(1+2+3, 當我自私啦, 但由細個窮撚捱到依家有d生活水平真係唔係咁易放手) 同埋 4 冇可以淨係留低兩老係度, 養到我咁大話走就走 以上加加埋埋, 我覺得送到個仔女去外國讀大學落地生根就夠, 自己同另一伴係香港燒埋d錢等死
你都on99
有邊個會想做下等人
你估個個似你咁本身係香港就做低下層咩 你緊係覺得無所謂
兩個加埋搵十萬但得百幾萬係銀行,係大洗開定係有咩其他原因?

如果係有3-4百萬成件事會完全唔同
你只能夠拖多幾年。我覺得啦。
香港好食好住過去做執貨
唔建議1,一家人應該齊上齊落,到時唔好話個仔,10年老婆都變咗另一種感覺,利申見過公司同事當年97係咁移民,依家感覺佢哋一家人有D隔膜
咁你不如唔生仲方便啦
講緊唔想做低下層又唔想努力
講多啲啦
你一個人去?
本身香港月入幾多?
專業人士?
依家英國做緊咩?月入幾多?
都係50:50only, 純粹考慮埋有仔女果陣點姐
送佢離開港共 自己留低硬食都唔感恩…?
養隻狗當係仔女就煩少好多唔使諗啦
樓主鍚仔女 揀2實後悔 參與唔到仔女既成長
一係破釜沉舟全家去外國
但預咗生活質素有機會keep唔到

一係喺香港做順民 10萬真係幾夠用架
你唔想仔仔之後學普通話/被同化
最多送佢去國際學校

但好現實,就算外國or國際學校讀
以我既接觸既
其實仔女都係會變港豬 掛住讀書掛住玩課外活動
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞