有無人放唔低香港份糧?

1001 回覆
1578 Like 184 Dislike
真,呢個bno scheme仲有延伸既救生艇
係想18-28歲既後生仔過檔,英國政府理尻你其仔老野留係香港
自己飛黎悉尼睇下 見識廣d對你個人會有成長
人地窮你就踩

講到自己李嘉誠咁

大把人有錢過你啦

你留係大灣區啦

你個世界得大灣區架咋
依家唔揀Option 2
遲下想走都難

Option 1 太冒險
一黎感情 二黎共同回憶

3 係唔可行 真攬炒

好多人都係怕去外國
生活唔同晒 收入差左
但要諗下
早一日到埗 早一日爬返起身
愈遲去 愈難適應 愈難生活

做多少少research
搵下就業 同 生活開支
揀好地方就去

Btw, 最可行係太空人幾個月
一個帶仔女先去settle
另一個香港穩定收入善後
當第二個當地開始摸熟 會有工返
咁香港果個就過埋去

生活 只要有一個人有份工
大家個心理壓力就細好多

利申: 過來人
我幾時叫你唔好移
我係話你窮撚移民就唔好拎自己黎同樓主呢類人相提並論啦
仲係度笑人留低搵錢 又話搵錢搵咁多做咩
窮撚有撚資格講呢啲說話咩
明明呢班人先係支撐住社會運作既中堅
睇下你嬲撚到
比我講中啫 咁激動做乜
為錢放棄人生真係好on9
人哋賺錢係為同家人一齊過生活,逐步改善生活水平
為錢放棄家庭生活就完全係本末倒置

人生有幾多個十年?
十年後世界會變成點?
衰啲講句,你或者屋企人響十年後仲存唔存在都成問題

真係要好好珍惜同家人相處嘅每分每秒
唔係老奉所有嘢會等你十年

錢財真係只係身外物,唔係多就一定最好
見到大把四字頭非專業過外國專埋行
收入少咗,但可以得到比響香港更高嘅生活水平
始終香港食住都太太太貴,就算人工幾高個生活質素提升都唔大
大灣區歡迎你
話送細路去讀書,自己留係度搵錢其實有風險。冇記錯的話,某國出國要交保證金,佢話幾多就幾多,睇入息計。係比卡超領導下,加國安大法,香港好快多係咁架啦。呢條數唔係講笑。

話去到由低做起,本來所謂高又有幾高呢又?有冇去indeed之類啲website睇過呢。其實都有情況係相當唔錯架,不過估計班KOL,同某些廢老成日用幾十年錢戈套思考,咁就好都唔好意思講,唔係就搞到好似啲大劣人咁演嘢.

自己考慮清楚,係國安大法下,普通市民有冇得玩太空人先?另外,太空人其實對婚姻真係好危險,可免則免。

計劃下,就以英國為例,可以走就盡早走想搵工就靠近大城市,其他所謂好平Town仔冇商業架,得啲倉,超市同餐廳,咁你走去住咪就係得戈啲工囉。買樓睇樓KOL 啲嘢,睇下笑下就好,唔好跟。

有得走就快啲走,香港淪陷咗架啦。到你個細路大咗,唔係有背景有勢力人士就真係食得屎。
見到幾個成功就以為個個都可以成功
呢句已經證明你見識有幾咁「廣」
for retirement
同你似,諗緊下年閃。
我30頭兩個人加埋90k決定走啦,有返少少積蓄,過到去基本有一樓兩車,其他min wage都夠生活,收入係少左,但生活品質冇乜太大落差
窮撚去到 要夾租 做倉 有咩人生 點改善生活水平
有返少少積蓄,過到去基本有一樓兩車

無個啲呢?
retire唔使好多

除非你周身病
認同,我都係咁

幾時走?
咪玩啦 我係澳洲二十幾年
你地點9up都無可熟過我
人生唔係你話有無

人地work life balance
唔使做9菜

咁仲唔贏
請教

澳洲好唔好?
窮撚退休又真係唔洗錢
日日食下垃圾 落樓下公園坐下又一日
等到死果日都應該用唔到10萬蚊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞