有無人放唔低香港份糧?

1001 回覆
1578 Like 184 Dislike
去到外國就唔好用返香港既思維生活好無?
喺香港搵60k
但樓上講到去到外國就好似會失去工作能力咁 10k都搵唔到
咁仲算唔算廢柴
你一個月搵十幾二十萬
先可以稅後高過60,000?
租定買先? 新屋定舊屋?
反正兩公婆都有做野既話絕對夠租
就睇下樓主想唔想做港豬喇
有冇人有細路慣左屋企有工人姐姐?
移民既話家務煮野都自己做 唔係唔識做 但用好多時間心機
果然又係啲細蚊仔
書都未讀完 工都未開始返
係度幻想去到外國好易搵工
咩低下階層影響個仔
又係啲細個唔讀書大個做運輸嘅古舊階級思想
算吧啦你
書都未讀完 你講經咩 廢柴
例如喺澳洲做超市一個二個都夠錢揸日本車、住獨立屋(當然離市中心會比較遠)、久唔久奢侈下都OK

加拿大同英國其實都係咁上下

根本成個外國做藍領嘅人工都高過香港好多,稅都係高少少,跟住成個生活質素、福利係天壤之別
有免稅額架...搵咁少絕對無咩稅要交
同埋仲有一堆福利
入籍要住夠年期,如果港共搞野,其實依家走都未必趕倒。
我兩個人 未有細路
專業 人工你一倍
都諗住走 因為始終要細路 唔想佢係香港呢個環境大
賣左樓過到去 諗住有乜做乜
我覺得啦 為下一代就要有犧牲
要走得 就要有心理準備要捱
但我覺得值得
我睇你留言就知你知
我俾其他人睇者
不過班友第日可能俾百幾萬買本加勒比海護照當移左民
港女公主病又黎
自己學啦
點走
點解執貨會變低下階層
你本身有儲蓄,就算做租租都輕鬆可以住d 治安好同知識水平高既區
讀既學校都唔會差得去邊
到settle 好咪試下搵番你本身果行
如果你要去到外國都維持好似香港既生活咁
咁不如唔好移啦
好似啲人又要移民 又要屋企樓下就係supermarket 咁
魚與熊掌呀
單身既,多數都係諗揾食/出人頭地,邊度揾到錢就去邊到,去外國打工/去大城市因為人工高,工作機會多,所以留香港/去uk兩樣都正常

最易走既應該係呢幾種

已退休/香港都無收入既人 - 拿舊錢過去退休

後生,香港本身人工唔高,有小朋友既- 過到去重新開始,可能重有前途過留港

有專業資格,過到去易揾工,人工唔會好大分別既人

真係要cap出黎比多啲人睇 笑人唔移民嘅連登仔好多都係呢類人
1. 窮
2. 仲讀緊書
3. 無社會經驗

然後講到移民輕鬆無壓力 覺得人地唔敢移係廢柴
就算比佢一個出國都會易學壞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞