有無人放唔低香港份糧?

1001 回覆
1578 Like 184 Dislike
加拿大唔交稅都有退休金拎?
英國要交十年以上先開始有
不婚不生或成最大贏家
Option 1 聽過有唔少case 係離婚收場,樓主睇路
我家姐同你情況一樣
又係兩公婆加埋100k up
揀咗3
其實成個post全部都係諗自己
同大陸蝗黎香港拎福利一樣
加拿大早幾年因為太多大陸人移民
落咗閘,修咗例
97果陣去,真係天堂嚟

97唔拎BNO,唔移民、唔買樓
三樣都無做果班
都係弱智
點同子孫交代
agger
我意思係本身樓主同嗰啲係咪都話移民嘅人唔同處境
鬼唔知過到去應該都生存到咩

佢哋冇得揀,樓主有得揀啊嘛
個抉擇係邊樣對屋企人長遠好啲呀嘛
有資源咁係香港,不過可能被洗腦
定係過去,不過有機會多啲經濟壓力
人哋回流都叫拎咗個外國籍邊有得輸
識唔識睇字 唔係唔識做 係時間心機問題
家務如果乾淨連煮飯 每日最少都搞幾粒鐘
真..呢幾個月係d移民group見得太多呢d人,成日係group開火屌d仲15/16諗緊走唔走既人,睇睇吓個堆人差唔多全部一係揾唔到工一係做執貨

佢哋根本未擁有過點會明白放棄前途同高薪既感受,尤其是三十頭個班,岩岩開始有事業基礎上位就要放棄機會走

利伸專業人士已走
拎左外國籍再回流邊有得輸
你有咩好諗
你已經講左你60k 唔捨得份糧 唔考慮
70k你就會捨得香港份糧去移民咩
到時話外國搵唔到70k 唔考慮移民
of course.....
揀2,到時你會發現放棄幾年收入但全家買到個國籍好抵
以前d人洗幾多錢送個仔出國留學搞一大輪先入籍到
你而家只係搵少幾年錢就得
大不了駛晒d錢之後再返香港搵過
如果到時香港仲未死仲搵到錢的話

認真答,點都有朋友親戚係個邊,擺低仔女俾佢地,仔女走先
你有仔女都係要留一點血脈點都保住個細路先想走
淨係得你兩個你都未必會走啦

之後再慢慢部署自己兩個過埋去
一個國家/城市
不嬲都係會俾多啲資源新移民
諗下都合理啦
新移民唔盡快融入
最後咪好似歐洲咁,啲有色人種做曬賊

你以為俾多啲資源新移民係蠢?
人哋盡早融入,之後係個社會有崗位
都係會貢獻GDP,貢獻社會

香港擺明就係向老人、新移民傾側
咁香港人去移民,拎多咗資源,有咩問題?
個世界本來就係咁運作

同埋西方文化不嬲都係強調自私自利,個人主義
因為自私,先可以更有效益

係中華文化先主張啲人要無私奉獻
所以咪話好多child 登仔 諗嘢簡單得滯 以為過到去所有當地人都舉旗歡迎佢哋 點都會生活無憂

尤其是叫樓主由低做起 唔好理走咗先呢啲真係害死唔少人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞