有無人放唔低香港份糧?

1001 回覆
1578 Like 184 Dislike
問題就係要幾多錢先有理想生活,例如我想要一間兩層house,前後花園
咁香港要既錢一定多過外國
所以唯有喺香港盡搵去外國實現夢想
好貴架
如果幫仔女請人教體育仲貴
根本英國家長都會谷仔女入名校
我可以同你講#1你個仔大咗嘅感受。

佢大咗雖然唔會憎你掉低佢喺外國(細個小朋友一定會扭計),講真如果生性明D事理大個咗都會明白點解你咁做。

不過唔係生活一齊就會冇咗感情,就算佢大咗對你好,冇咗一齊成長嘅陌生,會當你係個莫逆之交多過老竇。小朋友有老竇係身邊係有分別嘅,尤其是佢而家嘅歲數直至到少年期。

當然,撐得起頭家錢係好緊要,就算成家齊人萬一要坐喺度坐食山崩嘅感受唔係好,雖然很捱很做發生咁樣嘅機會好低。
會揀同豬朋狗友做朋友嘅咁佢父母都唔好得去邊
一個人過去有幾難,無家室小朋友又點會明
3肯定最多

今年開始都唔敢貼新聞

IG 又開始淨係講返飲食
同追新移民魔鏡

留係度做順民無人可憐
無買都要租啦
只可以盡搵,睇餸食飯
目前為止比較合理deadline 係25年
因為英國講明25年review bno policy
過多幾年分分鐘比個仔隊出黎話唔夠愛國
佢地好樂意
本身好多人就唔理政治
而家打回原形者
你係連登問一定係叫你走
如果你有呢份人工咁不如儲多d錢先
但風險就係之後你想走可能又走唔到
聽落係無錯既
但樓主個小朋友先4歲
到佢中學畢業 講緊14年後既事
兩年後係點都未知 玩鳩佢咩
唔好介意。 做左咁多年野2個先百幾萬? 重要無資產。 去一去英國基本成本都用你1/4 。 重未計之後租樓買樓...

你乖乖地留係香港唔好攪咁多野算啦

如果你昵個情況真係要揀,option 2最小大壓力。

一放假就去英國
佢地有假就番香港,捱夠6年呃個bc到時再算
如果喺香港返工 , 好多 國家都要交外國稅, 呢樣嘢你都要考慮埋。

我自己處境同你差唔多,我老婆同個女走咗一年, 我喺香港仲做緊嘢, 但係今年內都會過埋去, 始終太空人唔可以係一個長遠option, 所以你個選擇只可以係 全家留喺香港 或者全家過去 ,唔可以一半一半.
好少見仲未俾cctoy入侵既post
個仔其實幾大
細既話愈早去愈適應
去到小學打後先走就開始難適應
2019講到2022....講講下2046 
講到公屋係自己咁
租政府架屌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞