有無人放唔低香港份糧?

1001 回覆
1578 Like 184 Dislike
但無外國䕶照,到最後都係要番香港
仲要咁多正評,佢地係咪無睇清楚人地移民要求
屌, 你呢D垃圾係香港咪又係底層
我覺得好多中產香港人同樓主情況都好似。

我仔就3歲,仲有第二個仔準備出世。 在情,因為長老仲建在,佢地都好錫我地同粒孫,佢哋又唔識英文,唔會去外國生活。
在理,雖然我係專業人士,但就算係外國搵到工,人工都會跌,而且我老婆唔係專業。

暫時做法係,鋪路移民。幾年前澳洲買左層樓,個仔會係本地讀國際學校K1,希望將來外國升學接得好啲,估計香港捱多10-15年搵錢,到時長老歸去,同仔去外國讀高中/大學。

雖然今日唔知聽日事,有留意新聞都知香港環境不斷劣化。只能prepare the worst, expect the best…
好學校區爭崩頭喎師兄
u grad可以psw
u 都讀唔成就幫佢唔到
樓主個仔畢業18年後wo
政策會唔會轉
以前澳洲working holiday 都可以磨到入籍,聽講而家難左好多
因為呢個係而家最多人諗嘅方法
keep到香港糧,又可以陪到個仔12歲,又可以送佢過去high school+U
真係無兩全其美
樓主又想keep香港糧,搵多十幾年50歲,個仔u grad,啱啱好過去半退一齊生活
咁咪唔好走
以為自己黎智英咩
真 我都想要呢啲廢老老豆
你住得個區就要收
如果喺香港又唔想佢受本土文化影響,可以讀國際學校
咁唔捨得香港份糧,未來真係同你計唔到
聽日總加速話要開戰直頭唔洗走
只可以係現時環境計可以點做
童年唔係俾錢就得架
好多人唔知/唔理
有小朋友都去曼城 以為搵間'GOOD'既學校就搞掂
真,過左去唔代表個仔唔會衰
難聽d講,如果你老婆去到一個人孤零零,有個男人出現就好易,仲要10年
班友藉口者
到時一定又度縮數叫個仔女留低香港讀ugc degree
之後可能個仔女發現英國加拿大2020年代送過國籍又喺度屌點解父母當年唔走
當然更大可能係已經覺得中國超級強大唔想走
分隔異地好容易帽事
支持你過去 補充一下當地勞工人口
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞