有無人放唔低香港份糧?

1001 回覆
1578 Like 184 Dislike
一定好過啦
林鄭起碼都行資本主義,Under佢喺香港搵錢做港豬一樣冇問題(唔計疫情封晒啲鋪),除咗政治同住屋之外其他方面差極都有個譜
李家超上台搞共同富裕到時真係錢都冇得你搵,稅越加越高,啲福利開支全部落晒係啲廢老新移民手中
請問你點定義last minute?
大把人都放唔低. 但你要諗, 錢重要定將來重要?
望住今日既上海, 你肯定幾年後自己一定可以離開香港?
我好多親戚97成家走曬去歐美
之後淨係得啲呀爸回流返嚟打工
因為加拿大真係好難搵工(當年)
但老婆留係加拿大照顧仔女
啲仔女就係加拿大讀到大學(一蚊都唔洗俾)
個老豆係香港打工又無交過稅
仲拎咗加拿大好多福利

到仔女讀完多倫多大學,全家返晒香港搵錢
依家全家都揸加拿大護照,有咩事即走

個老豆依家退休,又返咗加拿大拎福利
個個月有萬幾蚊退休金洗
醫療洗費又平,乜都包

醒目嘅,有得拎外國護照,一定拎
福利好,又有後路

仲話香港人,IQ高,左諗右諗
俾著大陸人,有機會去歐美,仆倒去啦
為子孫後代,留係大中華地區,把撚咩

工作在中國,生活在美國
愛國是工作,赴美是生活
外國求其搵份工生活都可以好好
但係上邊係討論緊人工問題
千祈唔好移留返係香港搵錢岩晒
做邊行搵咁多
比其他人參考下丫ma
Are you sure?
我好多親戚97成家走曬去歐美
之後淨係得啲呀爸回流返嚟打工
因為加拿大真係好難搵工(當年)
但老婆留係加拿大照顧仔女
啲仔女就係加拿大讀到大學(一蚊都唔洗俾)
個老豆係香港打工又無交過稅
仲拎咗加拿大好多福利

到仔女讀完多倫多大學,全家返晒香港搵錢
依家全家都揸加拿大護照,有咩事即走

個老豆依家退休,又返咗加拿大拎福利
個個月有萬幾蚊退休金洗
醫療洗費又平,乜都包

醒目嘅,有得拎外國護照,一定拎
福利好,又有後路

仲話香港人,IQ高,左諗右諗
俾著大陸人,有機會去歐美,仆倒去啦
為子孫後代,留係大中華地區,把撚咩

工作在中國,生活在美國
愛國是工作,赴美是生活
我覺得放唔低香港嘅收入係正常
有物慾對食嘢有要求嘅人過到去真係好難「生活」
但唔好講埋d咩有錢幾時走都得既野
去俾藉口自己唔駛走住
要認清事實:呢幾年唔走=以後都唔會有機會走
搵夠2份你係咪搞笑, 開會overlap都算, 忙起上黎你一日想做幾多個鐘?
但樓主個case係兩公婆月入十幾萬
叫佢地去執貨做樓面 當你好彩時薪十幾磅
係咪真係接受到先
點解仲有人覺得長遠 ,香港仲係高收入
一換樓又三年,到時候都唔知想情況
又唔知自己走唔走
走又怕仲係三年內
又要諗樓價會唔會因為移民潮或政治局勢而大跌
好多潛在危險,既然係咁,仲點敢去買樓
住啲治安差、離市區比較遠嘅地區,揸車揸最平嘅車 (100K HKD below),其實係個過到呢啲生活
你一年全家收入先一球,一個細路淨係讀書都用超過十份一,梗係算貴啦,全家一年唔駛食唔駛住無其他開支咩
你呢啲真係正宗傻閪
人地講緊唔好諗都唔諗就移民 大把工種唔係移左就搵得返份人工 要諗清楚先好移
你地講到好似人地叫你唔好移咁
係呀你去外國拎最低工資可以住獨立屋同揸車出入,不過獨立屋嘅地段係貧窮區犯罪率高治安差又或者偏遠地區,揸嘅車係二手車又殘又舊住得遠仲要孭埋條多油錢數,你係未去過外國定唔識上網查?
以前覺得唔反政府就得
而家唔反啦都,都冇人敢反,但都好多問題令你覺得香港愈來愈痴撚線
動態清零,23條立法,不斷迫人打針,唔打針睇戲都睇唔到
我諗我都冇反政府,但政府真係令市民覺得好麻煩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞