有無人放唔低香港份糧?

1001 回覆
1578 Like 184 Dislike
最想係有一大舊錢喺英國慢慢摵
再打份風流工,得閒揸車周圍去下
你返過工未?
太大先送仔女去,其實怕佢唔會融入到,分分鐘好似依家大部分留學生咁,讀完就返嚟香港

Option 1唔work,真係要預咗無咗頭家,同個仔關係疏離,同埋到你50歲,更加難走去重新適應
但係好難有位,你見個job market 十份IT工,7成以上都係program/fintech/DevOps, 2成support, 剩返network 同infra

響香港直頭比人睇低
轉俾仔女,但唔剔除個名,都住到
要講多d 了
想嘴你一啖 講撚中哂我心聲
有時我就係諗就算做下欄工,入籍我係賺到幾千萬,就覺得一切都值得
其實國際學校有幾貴?聽我親戚講小學都係十零萬一年咋喎
見樓上好多支持移民嘅話做超市執貨收銀都可以生活好好
想問你地生活好好嘅定義係點?
純粹好奇一問 如果做呢啲工生活都好好
外國係咪無人失業?無窮人?
利申先 唔反對移民 係覺得你地覺得咁輕鬆咁美好 想知多啲你地諗法
我兩公婆月入加埋十五左右

繼續留低做港豬,最多比個仔讀 i school

過多十年再諗,計過數香港做一年 = 外國普通工做十年
依家打算賣埋樓就直接去嗰邊買返間再打下風流工算
識個親戚九七年就行你第一條路

老豆本身都有專業資格
個老母本身做會計都搵唔少錢
97年全家移民過澳洲

坐完移民監個老豆翻返嚟香港自己一個人
兩個細路同老母就喺澳洲
近乎每年都只係見兩個禮拜
到最後個老豆打生打死做到65歲先返澳洲
而家喺澳洲三層樓
兩個仔一人一幢

但由個仔幾歲去到廿幾歲 完全係冇見過咁滯
基本啦,啲project趕住開波,你做左咁多年IT,有infra嘅公司都唔會細得去邊,都明㗎啦。

我同幾個同事分別過到來加拿大,so far個個都已經搵到工了。
即係咩工,去邊度?
呢條友出名9up
你唔好信佢
我情況都差唔多,不過老婆冇做嘢,同佢講過 1),佢梗係唔肯,但 2)自問冇能力、冇心機再拼搏,真係唔想到時貧賤夫妻百事哀,暫時唯有 3)
去外國做基層拎最低工資都可以住獨立屋揸車出入,好過係香港
你咁樣應該大把路數
話明共同富裕立埋國安法不停用80億經費養住一班公安拉緊你你你及加強緊集中營社會信用系統建設,都仲係到做野唔走,會唔會心存僥倖咗小小呢?
樓上講到自己唔係廢柴咁 專業人士咁
當你移左民 無左一半人工 都有30k
咁都驚既話 仲有冇料
咁咪遲一兩年先送
讀埋mphil先移民定點?
https://lih.kg/2766558

巴打係咪plan緊去外國做professor 屌打d 60k廢柴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞