有無人放唔低香港份糧?

1001 回覆
1578 Like 184 Dislike
其實個選擇係外國同大灣區,呢度好多人都仲未明
有手有腳邊度都生存到
但樓主唔想做下等人
亦唔想辛苦
儲幾多錢先夠
工程係加拿大都好搵?
睇下你想唔想個仔女怨你一世咯
係香港, 兩公婆搵十萬, 大有人在
只係叫夠生活

如果只求平淡, 不問世事, 飲飲食食
留係香港

如果想小朋友眼界闊d, 第日有獨立思考能力
又唔會俾移左民既朋友仔笑
儲多少少就好走
點解第3一定變紅衛兵
你唔會教架咩
剩係住呢樣野已經每日燒緊錢 仲要有小朋友一定會想搵好嘅校網
搵少左又唔代表個仔第時會做低下階層既
佢讀到書都會有能力自己做專業人士
讀唔到書又唔代表搵唔到錢
如果有一舊錢 係英國買樓 至少慳左啲租

Btw 同你情況好似 最後決定走
又一個藉口帝
無決心無勇氣有幾多錢都係托既

利申拎住幾萬過左加拿大差唔多一年
你既錢點可能唔夠
做多一年
過去兩公婆一人一部平車再供層平既樓都夠有突
驚就驚啦
係度問 個個都會叫你移民/送個仔去外國
想像一定美好架 但你真係要諗下自已想要咩
老豆細個送左我去外國讀書 自己留係香港狂搵錢 細佬就留係香港讀
佢過身之前成日講話好遺憾冇睇住我大
會唔會呢個人生贏家儲落一大筆,過到去唔洗愁?
補多句
外國藍領好搵過白領
Eg: 水電,水喉通渠, builder,滅蟲,貨車司機
係辛苦d
盡儲多幾年錢再去嗰邊買樓打份牛工
呢個世界有錢就萬能,冇錢就萬萬不能,讀完中學比錢送佢出國讀大學已經搞掂
呢樣真
外國冇工人冇四大長老幫手
兩公婆返工搵地方托兒唔平
家庭月入10皮加供樓,其實無咩錢剩可能你未自住唔清楚
兩公婆留係香港做野搵錢,到中/小學就送個仔出國讀書,長遠唔好番黎,平時就放假兩邊走,到仔女大學完做野先考慮全家移民。
可能佢個小朋友第日會埋怨父母拋棄香港既高收入
要成家係外國捱

跟住同父母講窮人生仔正仆街
認同, 我覺得咁樣都夠
留明
情況好多都一樣,不過未生到小朋友
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞