有無人放唔低香港份糧?

1001 回覆
1578 Like 184 Dislike
同意,話明共同富裕立埋國安法不停用80億經費養住一班公安拉緊你你你及加強緊集中營社會信用系統建設,都仲係到做野唔走,最緊要唔好後悔
咪講緊高薪厚職都唔嫌棄做超市
係你要人俾少少大志自己開超市/餐廳喎
差唔多啦我全家都唔係大洗
預400萬買返層3房
再各有各打份hea工夠生活就算
係落地要諗咩地方煩姐
唔使客氣
你唔好喺度問喇,搵身邊差不多年齡朋友傾仲好啦,我發覺呢度啲人應該年紀唔係好大,無乜人可以設身處地為我地諗,而且好多玩膠無乜建設性
你記住,到時喺外國衰左,你上來開post 啲人都只係會笑你,無人會幫你,但我地帶著老婆仔女就真係自己要負責,所以要計畫清楚
總之我覺得為仔女係要走既,option 3唔好喇,而且今次真係送國籍,你無專業,好老實如果唔係送走唔到架,喺香港讀國際學校小朋友都無國籍,而且班友應該無search 過學費債卷嗰啲點計,第日留學又要過百萬,仔女留學都未必入到籍
喺香港捱多陣 儲多少少個心都安樂啲 見步行步啦
我建議係起碼係目的地買到治安好既區先好走
你有冇樓?
immigrant cheap labor
FOB
你真係傻西瓜嚟嘅

移民過去仲要老竇老母做底下階層工嘅細路畀人恰都暈你又識咩
我有D朋友近40歲 , 有千幾萬都怕去到好快無錢

鬼佬絕大部分人無咁多食屎未
1啦
其實我情況都差唔多同你一樣
不過我個收入係你再5又¼倍或以上
我覺得,如果唔走嘅話,我嗰兩個Gay嘅仔仔就要留喺香港接受洗腦教育,所以我先至同老婆選擇毅然離開
夫婦一齊過去都揾到野做就ok,最怕係得一個做野另一半全職照顧小朋友,會好大壓力
我老豆做左太空人6年
每年過去一次
晚晚facetime
到依家感情都幾好
巴打以前做機師?
我地基層同你有d距離
利申細佬依家13歲
又唔係有錢 ,留港養到個仔十五歲送佢讀寄宿學校到大學算吧啦,到時比佢自己簡返黎定留低
你信班細路幾時都有得走架啦最緊要你自己經濟上ok
走唔出comfort zone
樓主依啲揸住幾百萬係手根本想幾時移就幾時移喇
有d人成日覺得移左民就只可以做香港所謂低下階層既職業
咁屌我呢d係外國二十幾年係點生活過黎?
講到好似只要唔係鬼佬樣既就只可以洗碗咁
2 啦
有家庭都係要為小朋友諗
係難捱
但父母同時係身邊又識教小朋友成長得好好多
你兩個留係到
淨係個仔出去讀
佢畢業都十幾年後
到時成家搬過去
如果老婆幾正勸你三思
一個女人係英國, 有時遇難題自己一個人解決,不免有心靈脆弱時間,大把香港人夫狗公猴住呢啲機會,你唔想自己開ot時,老婆幫人含賓周都不要選擇一
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞