有無人放唔低香港份糧?

1001 回覆
1578 Like 184 Dislike
咁你地喺香港仲有無樓?
岩,唔洗咁早送,中學先送都得
Ive 妹+垃圾乞食degree
其實好撚簡單 我同你講 聽日BNO visa落閘喇 你今日會唔會走
人之所以難做決定 係因為覺得有時間諗 諗得清楚啲 但好多人都會原地踏步 要去到最尾一刻先會知自己想要咩
大灣區機遇!外國人都衝住嚟香港
好慶幸自己搵得唔多,走就走,唔洗諗
好多後生仔都移民,但我今年fg覺得喺香港發展一定好過喺外國人生路不熟,去到外國好多都要做啲比較低下嘅工種,感覺難啲發圍搵到大公司做,但喺香港起碼多啲機會比返自己人,就算創業都輕鬆啲
就算移民都想喺香港儲下經驗先,如果計畫十年後先走會唔會太遲

Ps:唔想下一代變小粉紅
買嗰外國國籍 幾時移民都得
其實去左先 搞唔掂 等錢洗 咪番黎香港
最梗要攞左護照 唔好等落閘先黎後悔
應該好多90後係搏bno 2025年後開!
老實講唔好咁天真
上面而家有啲地方都玩沒收passport 到申請出境時先俾返你
香港遲早玩呢一套
所以低下工種就唔可以創業??
係外國無咩點分階級
咩工種都可以創業
你自己有能力就得
其實講呢啲,去到現實世界已經俾好多人當痴線佬
係喺連燈成班圍爐先好似好多人信
儲多幾年錢先 百幾萬唔夠
港元變廢紙
8月1號鎖港
不能盡錄
2025唔開咁點
所以今年plan,出年走,後年接埋父母過去剛剛好
其實都想轉行,有咩course推介?
呢點其實好重要
好多人成日話「睇死你返黎啊」「90年代咪一樣好多人回流」
佢地忽略左一樣野,就係呢班返黎既人已經入籍,個身份都唔同左
正如連燈都好多睇落係90年代移民二代喺度食花生抽移民嗰班人水,喺度講乜好凍好悶,但都只係風涼說話,因為佢地隨時拍下屁股就走得,佢地都無同理心點解我地要走
如果父母90年代無移民嗰班,對唔住,錯過今次機會第時真係唔知仲有無
其實你fg一張白紙
又冇established 嘅network同工作經驗
如果去外國人生路不熟
唔通香港商業社會嘅運作或你想入嗰個行業你你又會好熟?
fg反而係最易走同試新嘢
同小朋友既時光,有錢您都買唔返
一齊過去,有個照應,分開去,其中一邊有事都幫唔到手
當初都捱到,過去咪重新黎過

要諗下最重要係啲咩野
錢係重要,但唔係最重要
唔叫哂其他人走 自己點上位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞