有無人放唔低香港份糧?

1001 回覆
1578 Like 184 Dislike
人人衡量每樣野嘅價值唔同
有啲嘢比錢更重要
我6-7萬吹水工
老婆一個月3萬專業工

嗰嗰月走得一兩萬剩
屋企開支大(供樓 小朋友讀書 老婆進修 工人)
樓先住左兩年 而家賣都係蝕

有時唔係唔想移民
兩公婆戶口得十零萬想移民走都走唔到

仲要有老人家同住
都就80
你唔理佢扔佢去老人院等死就得啫

都唔好講由社會地底變中低下階層
去到外國又做返最底層

我最後悔係細個冇讀it 冇考牌 懶做吹水工
不過人都三十幾 都好難返轉頭
第一個真係唔係一個option
第三個就睇你睇唔睇得開

我同女朋友廿尾人工都唔錯又係放唔低份糧
好彩未有小朋友 但過多幾年都會想生
到時先走希望唔會太遲 至少儲返二三百個先
同埋樓主本身過開/追求咩生活,如果你本身食好玩好大洗嘅,咁就落差可能爭好遠

如果你係無乜物慾,鍾意大自然,咁對生活嘅轉變應該易適應啲

Option 3,睇下你自己接唔接受到自己同仔女變成64後呢代中國人
講到尾都係心態問題

有心走 簡單比較下外國同腥港生活質素已經明

係腥港做個偽中產根本無意思 搵埋都係交稅買樓結婚生仔

表面上睇係完美人生 事實上咪又係港共同地產商夾埋營造既虛擬人生

利申 前標準連登仔 現失業準二等公民
我反而想知其實你點諗
比你揀過你希望係邊度長大
唔帶埋老母走?
好多香港人,你比2000萬佢佢都唔識點財自
佢哋可能會1200萬買層600呎3房自住,然後600萬買層舊樓收13000蚊租,淨低200萬做定期,然後問你得萬幾蚊被動收入點退休呀!唔洗食牙?起碼搵夠一億先啦
返大陸住好d 百零二百萬已經好大間 消費又平
揹太多野上身就算多一百萬都唔會走得到
多謝你睇得出
所以我都比較唔到
香港搵緊大概60k,冇專業技能
唔知走唔走好
識教又點,唔係小粉紅又點
咪又係做順民
最怕係呢類人其實出哂國
但又心理變態上黎鳩up
識得有個fd 去左澳洲都係咁上下
叫佢返香港佢又唔會返
所以上網嘅野睇下就算
同屋企人傾下好過唔好收收埋埋
強烈建議樓主唔好上連登問呢啲
九成留言都係完全唔識設身處地 又或者係小朋友仲讀緊書上網鳩up 再唔係就一味販賣恐懼
你仲要係world台問 走遲兩日都會畀人屌
最尾嗰幾句 最撚醒就係20幾年前一早走撚左去外國嘅大陸人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞