有無人放唔低香港份糧?

1001 回覆
1578 Like 184 Dislike
中學先送
中共得鬼閒搞你地呢老鬼咩
安安份份,賺錢養個仔去外國就得
香港算鳩數啦做咩都政治任務嚟
我信你 支持你post
因為我都post過 一貼啲唔信嘅人即刻深潛
我都同你相似, 但收入同資產係你6倍
已經去左英國
收租渡日
yes
兒登仔屌人唔移民前麻煩用下個閪腦諗下過到去, 點解人地老細唔請個local反而要請個香港人, 仲要講緊唔係專業人士
唔係話一定搵唔到同樣行業, 只不過非專業人士好大機會要做超市/餐廳之類
一年返一次香港拎cash 去
係外國每個家庭都係咁架啦
兩個都返full time咪一個朝九晚五, 一個朝七晚三囉
返到屋企咪煮飯帶細路family time

一係就一個full time一個part time
係份糧少d
但係多左時間陪細路

係香港有工人先有你呢仲煩惱
都係個句 出得國就捨棄香港個套啦
因為佢地本身無攞有過咪可以好輕鬆講囉,我係d group到見到d人叫個fresh grad dee dee 放棄香港prof firm offer去外國由低做起,好撚癲
香港收租定英國收租?
本身咁諗,但時間唔等人,到時政策轉就gg
養兒防老思想
點解要交代
好難有客觀數據
香港D新聞一定寫衰移民, 去到英國生活唔到...無地方住...etc
連登仔又一定唱好, 留係香港就係廢柴, 衰野又點會講出黎
真係要靠自己寫一個list出黎, 寫哂pros & cons & worst scenario
所以當初英國set $2千萬移民唔係冇道理。等你有個底去到做投資或做下小生意。 揸住一百幾十萬、一家三口重新嚟過、由低做起,其實真係唔容易,好彩就話有機會轉文職,唔好彩就一直做倉,到頭嚟都係為兩餐而煩惱。兩公婆都要為生活工作、仲有冇時間陪小朋友成長又係一個問題。所以有小朋友真係唔可能冇plan 就走。
所以好多離婚
大佬你估我地100k咗十幾年
我第一份工得$9500,真係慢慢儲年資咁升
諗下為乜移民
如果要維持現有生活質素咁留低
移民就係破釜沉舟
香港人俾少少大志好唔好?
自己開超市/餐廳唔得?
之前CNA個專題報道有血有肉先咁多回響
都係
不過簡單數字應該唔難有掛
最低工資 稅制 租金樓價 犯罪率 交通支出 天氣
呢啲數據有得參考下都好啊
Exactly
個個移民撚都吹到去到外國幾輕鬆幾簡單
但用常理諗 係咁輕鬆咁外國點會有窮人
咪撚教人放啲小粉紅出去害人啦
好多謝你明我處境
有啲人會覺得搵到錢就係曬命
兩人月入十萬得百幾萬積蓄?
咁大駛去到外國點可能適應

留港做物質富豪啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞