有無人放唔低香港份糧?

1001 回覆
1578 Like 184 Dislike
見到樓主三個方案都係為咗小朋友既未來
我覺得你一定要走啦
我係兒子會揀做有錢紅衞兵,打死唔做英國食物鏈底層
仲要周街洋腸
1可以早少少走 唔一定要10年嘅
有小朋友真係建議走 唔係國民教育洗腦
就係係咁迫針 上video 班 冇意思
自知無料就1 有料敢賭就2
希望快d關閘啦

利申走咗
咁撚勁幾萬夠一家三口
定你一支公過去?
大把人去到外國都係做藍絲
小朋友的話,父母點教先係最重要
大把新移民都勁黃啦
選1啦
人地都話無買樓
傻鳩AA定文盲?
無你咁高人工,我同老婆加埋接近 80k,有層供緊既話仲差三百萬左右,但而家賣出去應該同買入價差無幾,扣埋雜費應該拎返百兩球左右。戶口連股票都係得 300k。
仔仔未夠兩歲,如果過去既話要其中一個全職照顧,一個人做洗大餅超市執貨應該唔夠洗 .... 變相要個個係手上個舊錢扣,但始終咁扣法可以好快燒曬,但又唔夠錢供仔仔讀國際學校或者等佢大小小老婆同佢一齊過去先,但咁樣都係收入唔夠扣
送個仔讀國際學校
不過我地無買樓,儲落百幾萬買樓就一鋪清。

佢冇講錯 10皮冇供樓但得百幾萬
好有問題 唔識儲錢
話大個送仔女去外國嗰啲點解個個都覺得子女讀完可以入籍
你地無見過啲同學讀完都係返香港咩?
而家澳洲好似都唔容易
係加拿大容易少少
如果個仔女留唔低點算?到時移民政策係點?諗住俾過千萬佢投資移民?
其實去到二十尾應該去諗點樣用錢揾錢,月入十皮冇資產,仲係同班連登仔鬥人工,然後去到外國又要鬥手工,咁咪綁手綁腳囉。去到你真係有資產,資金有腳,去邊度住係移居問題,唔係移民。

而家香港好多中層管理都走,十足十97咁樣,根本係黃金發展機會黎既,以前同你講四十前可以打爆十皮月入係發夢,而家用你十幾年事業發展經驗係正常。無理由將個機會送比九十後喎。

到你有咁上下人工,可以用人工借錢買債卷套利,無風險有錢收。有資產先係真正既自由,唔係做收高人工既奴僕。
2啦
外國其實唔點分職業高低
唔會因為你做藍領工/最低工資工而比人白眼
所以都唔會點有低下階層依個概念
真係唔好傻仔女對住班豬朋狗友小粉紅仲多過對你就好自然會俾人洗晒腦
早10年係超多人揀1
外國淨係唔報補習班姐
啲家長一樣幫佢哋報興趣班
學校放學家長未放工都要幫佢哋報 after school club,唔平ga。我個friend 話一日要十幾磅
你無樓建議2。
1 太長。
3 你有無考慮幫個仔第日買樓俾首期?,無就幾肯定大過會鬧你死廢老
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞