有無人放唔低香港份糧?

1001 回覆
1578 Like 184 Dislike
本身咩行業?
你驚移左就無左60k月入
算唔算都係廢柴
你自己有料就做翻本行 仲驚啲咩呀
絕對唔係,無左果段時間,對於小朋友黎講就係叔叔,唔係爸爸
好彩你無樓,識個朋友因為阿爸阿媽比錢買樓,唔想辜負佢地嘅付出,迫住同啲小朋友留港。(最重要層樓仲蝕緊,唔想蝕讓。。。)
唔係啊做infra渣
其實大洗就一定係㗎啦
如果你要死慳死抵就當然唔止呢個數
賺得多你都想生活好少少,呢個數好正常

好多連登仔得個講字
OR 你地唔過,阿仔年齡到就送出國留學
如果阿仔係個邊讀完書落地生根再一齊過去,
到時都好多年後,儲落咁多咩PLAN都OK..
你朋友要靠屋企就咪諗咁多野啦
做IT唔怕搵唔到工,我話嘅。(are you still hand on bro?)
咁多人成日話為小朋友先要走, 自己就冇所謂
我唔明, 冇人為左自己走既咩
自己人生仲有咁長, 係面對目前既社會日日都唔開心, 都唔知為咩
而家個感覺係有錢比你買樓都唔敢買
係唔知日後情況變成點, 與其係到每日擔驚受怕
點解唔揀個令人安心既地方落地生根
香港讀到小3-4過去,未比人洗晒腦又可以係香港搵多幾年錢先走,香港小學讀完好過外國d小學教d野
“洗大餅超市執貨應該可以生活。””但係變咗低下階層,驚影響仔仔將來”

你咁嘅諗法就真係影響仔仔將來喇
好心有咁嘅諗法就唔好移民啦
外國社會係相對公平好多
我揀2
但係唔覺得做你口中所謂低下階層就會影響你個仔將來
留低喺越來越差嘅香港過看似舒適安穩地食訓痾就真係影響小朋友將來

佢哋覺得做港豬就冇問題
真係好香港人
真唔真啊
我都糾結緊
老婆成日話驚我去到英國搵唔到工

試過有2個agent approach 我,一知我仲喺香港就冇覆過
真呀 講到一家三口洗費會多人好多咁,多極咪又係人頭乘三
但副身家多人地十幾廿倍呢
放唔低身段係真既,又或者買開錶名牌車無得再玩唔捨得
依家開始試下收返條水喉睇下習唔習慣,順便儲埋錢
又襯呢段時間好好諗清楚自己願唔願意做執貨之類既工(最壞既情況)
計清楚外國每月洗費,買樓買邊區
以樓主嘅收入suppose儲多兩年錢係夠嗰邊買樓
唔洗俾租條數好計好多
過到去既生活環境一定比香港更好
係無得再shopping同食唔起山珍海味囉

樓主 你無得再諗 係要行動架喇
喺香港試下節衣縮食既感受先啦
淨係識一個都夠?淨係識一個都搵到食?
之前睇過melbourne既case, 係幾個人去到都搵唔返老本行
先做陣藍領, 然後佢地一齊開工程公司, 地方 搵食車 個D都好平
話就話自己都落手落腳,但起碼打自己工
Infra 底 做埋server & storage
呢d background 全球都好吃香
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞