有無人放唔低香港份糧?

1001 回覆
1578 Like 184 Dislike
一家三口百幾萬個細仲要讀書其實真係無得慢慢搣
幾多錢人工都放唔低ga la. 個個都有負擔ga la.
你得25歲拎2萬蚊人工就會話英文唔好儲唔夠錢blablabla…
無決心講幾多都係廢話
點解你想走先?係人走你就走定點?
兩公婆十萬一個月先儲得百幾萬,
我估你地應該幾大使下
過到外國你未必接受到由低做起,洗開大錢好難改
3一定遠多過2
用手上舊錢買當地樓
再計劃中學前出發
同意, 我個plan都係咁. 如果香港有層樓可以賣就賣咗佢喺外國從新開始.
我未走啊
我家庭收入同你差不多,不過一樣本身吹水工走左就搵唔返
我好彩少少早年結婚買左樓,而家賣左,再喺倫敦邊皮買左間,所以情況樂觀少少
我都諗住等啊,因為bno 真係25年先review,我知一定有人同你講「隨時落閘」,不過無辦法啊,我完全明白你諗法,驚走左無錢反而影響個仔人生
老實叫人走好容易,但我真係希望你都可以諗清楚計畫清楚,我地留低只係為將來喺外國行更遠既路,唔係一陣要回流就柒
你兩個留返底,送個仔出去
3 你自己有責任教好個仔令到佢唔好成為紅衛兵 唔好將教仔全部責任外判畀老師
你呢D人, 根本係無病申吟, 自製煩惱.
走啦.
完全無
你留層樓送俾個仔
佢大過仲會多謝你
想知你做咩工種 係香港搵6萬一個月
會係外國生存唔到?
解決住既問題真係搞掂一半問題
起碼我地呢啲老派人講句「有瓦遮頭」
有乜事都唔驚
之後兩公婆搵份頹工,加一兩個細路都頂得住
情況有啲類似
家庭收入係你嘅3倍以上

我哋選擇係將小朋友係香港國際學校,之後送出國留學,等小朋友選擇自己想留低生活嘅國家,之後一齊陪佢移民過去
唔使問,有料去邊都搵得到,無料到就留大灣區
可能係最佳選擇
利申本身人工唔差
差英文 ielts 6.5即走
真心建議樓主比個限期自己 一年又好兩年又好比心機儲多個錢再出發 相信過到去會舒服啲
1. 本身無錢既人會叫你移民
2. 本身中產既人會叫你掘金, 再下一代移民
3. 本身有錢既人, 做唔做都OK, 想做就全家一齊奶共, 榮華富貴, 千秋萬代, 唔想奶就一齊退休移民, 被動收入都食幾世
洗撚走咩 有10萬係香港根本好好洗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞