有無人放唔低香港份糧?

1001 回覆
1578 Like 184 Dislike
agger, 我都係呢個情況,本身香港中產過到去收入都未必有,全家唔開心,樣樣野都死慳住死抵係咪真係對小朋友好?我怕兩個老咗重變成小朋友既包袱,拖累佢,你望吓連登幾多人鬧廢老就知。
會益左班後生
Programmer 全球都渴市喎
就算揾唔返60k,要揾份WFH 既唔難,然後揾夠佢2份
放低左,我都無樓賣,無專業資格,宜家全家收入計稅後少左三分二。
通常係度笑鳩人唔走個D大部分都係死窮撚, 所以樓主係連登問呢D多餘啦, 本身香港搵錢對比全世界黎講係EASY MODE, 佢都係搵得皮幾梗係走都走唔切, 無野好輸, 去到英國唔係智障都實搵到萬幾。同埋英國想生活得舒服少少都唔係話平, 我10幾年前都講緊起瑪有2萬幾落到袋一個月先叫唔太辛苦。

利申, 都諗住兩年後返英, 不過想叫班廢柴唔好覺得每個人都係一支公無其他屋企人要照顧。
仲有。。我未飛出過亞洲死窮撚
唔知個面咩環境
希望開返關飛過去感受下先
邊個信你真係on9啦
唔知真係以為食飯都要殺左你
去外國做基層拎最低工資都可以住獨立屋揸車出入,好過係香港
其實仔仔幾大先係重點

如果已經係讀高中或者大學嘅年紀option1似乎會係最好,等佢去到外國攞埋個國籍先再申請返你哋你哋繼續留喺香港搵錢,英澳加都可以

否則就一定係第二個選擇,喺外國就算做藍領都有好嘅福利同埋生活質素,況且唔少香港人喺外國都搵到白領,只不過人工好難會有香港咁高
都係好言相勸班人
不過好似無乜用
就等佢地慢慢搵夠拎幾千萬移民吧
走咗幾年
走之前唔夠樓主人工高 唔使煩
依家合計高過樓主幾倍
回頭睇好似做啱決定
65k既人都上黎問兒登仔
呢d做落左就一定搵得多過以前
同你差唔多
但股票同基金多過你
希望儲到被動收入有一萬蚊
去到一個人做野都叫頂到

等小朋友搵好哂學校settle 哂
另一個先再返part time
反而要諗下以你地既收入夠唔夠維持at least 4-5X萬一年學費

成家過去可能仲平
拎最低工資住既獨立屋離市區幾遠?
我自己睇IT 移民Group
鬼佬IT 見工好多傾向於「你之前D 工做咗乜野成就」而唔係問你Job Duty同Cert果d 虛無野
你show 到俾佢地睇你曾經砌過成個政府既場應該無乜問題
最大問題喺外國三萬幾蚊已經高人工
已經要交貴税
都唔知有冇20,000
4 一齊擁護香港國安法
香港好多中高收入嘅都知道自己有幾多料嘅
林鄭好過比卡超?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞