有無人放唔低香港份糧?

1001 回覆
1578 Like 184 Dislike
(借ac)
冇專業資格,畢業好好彩入到大公司儲經驗,之後15年轉咗4次工跳到宜家65k,連埋老婆40k,我地收入算好好,不過我地無買樓,儲落百幾萬買樓就一鋪清。
睇見好多人走,一係就後生仔本身香港唔係高收入無乜心理壓力,一係就有專業資格去到外國都會易啲做翻本行,再唔係就超有錢過去半退休打風流工。
我地呢類人最尷尬,高不成低不就,30中先走要同班後生爭,競爭力本身都差啲,人工仲要減一大截。
我地傾過3個方案:
1.是旦一個同仔仔去外國先,另外嗰個做太空人10年先團聚。好處係at least仔仔逃離魔掌,財政又安全啲。缺點係錯過個仔嘅成長,將來同阿仔關係可能疏遠
2.唔理咁多一齊過,洗大餅超市執貨應該可以生活。好處就成家人齊整,但係變咗低下階層,驚影響仔仔將來
3.留港做港豬,阿仔第時做紅衛兵

我有諗過再讀書做個邊嘅專業人士,但唔知有咩course係for專業資格?

有無人一齊圍下爐~
比錢送佢出國啦
讀住私校,中學掟佢去boarding school,50歲先過去半退
仔仔幾大
好多人都㨂左2
option 2

其實唔係好專 去到外國基本上都係由低早起
所以及早行動 重新發展比較好 如果你係長期定居生活既話

況且人生唔係得錢
由低做起
4歲,一定要人睇住
50歲個時仲有無得走啊⋯⋯
如果覺得到時冇得走咁其實答案好明顯
放唔低都要放低
為錢跪 唔值
做太空人10年
到時唔好講你同阿仔關係差左, 我諗你連老婆都可能冇埋
1年都勉強可以, 我覺得2年都已經唔接受
你幾歲&揸住幾多走?我係對自己無乜信心可以去到外國有穩定生活…
咁即刻走
仲諗乜
要諗唔好走
送個仔番大灣區讀書 又紅又專先保護到自己
師兄家庭收入10皮點解saving 得一球,咁唯有建議留低搵多幾年錢
英國25年先review,分分鐘review 完繼續開落去,你而家衝動走第日會後悔,只會益左班後生,佢地一定叫你走,跟住話自己無錢走,轉頭去買樓
或者好似你講咁太空人,加拿大可以老婆帶個仔走先,但留意英國係要全家到步住滿五年先可以入籍,而且唔建議你分開10年咁耐喇,5年都頂盡
最後話留低送仔女出國既,係咪要幫個仔女計畫埋讀乜科可以入籍,點知十幾年之後移民政策點?而家個勢似啲國家越來越唔想收移民,就算十幾年前我都好多留學同學最後入唔到籍要死返香港
其實你早年無買樓差好遠
上面多你一倍個師兄分分鐘去到買兩三個單位收租有被動收入
你做唔做到先
師兄又搞乜十幾萬一個月30幾歲得幾百萬
你專業人士 唔係佢考慮範圍
兩個小朋友幾大?如果老婆要湊小朋友,得一個返工應該入不敷支,計清楚數先
其實樓主要諗多樣嘢
以我地呢個年紀無理由去到外國仲要交租,租金高一闊三大,你日日燒錢搞唔掂
你解決住既問題已經解決一半問題,唔使交租就只需要收入頂到生活開支就得
你呢筆錢你買樓搞唔搞得掂?
而家英國加拿大樓價都升得勁,如果location 差對子女成長都唔好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞