有無人放唔低香港份糧?

1001 回覆
1578 Like 184 Dislike
真係,想換樓都唔夠膽
做任何大少少決定都顧慮好多嘢
成日都好似要諗定後路
樓主已經消失咗

係咪執緊包袱走路
而家淡淡定話搵夠到退休「有錢」先移嗰班第日認真search下投資移民要投資幾多錢一定呆撚左
分享下,90年代投資移民紐西蘭擺幾百萬落紐西蘭銀行戶口就得,而家唔想做生意,想無煩惱投資移民紐西蘭要5000萬港幣
主要係俾大陸俄羅斯中東富豪玩爛左,第二好多國家都唔想收無「貢獻」既移民
到你地搵夠退休分分鐘再加價,例如新加坡先剛剛加價到一億
香港人去到英國食草都得
你返緊咩工咁把炮一移民即刻搵得返一樣嘅人工?
有部分人都做到中層唔捨得份糧/生活質素好正常
如果岩岩讀完書出黎0exp, 走係100%正碓
無錯,我單身,本身都諗住走
之前同朋友食飯,d frd 就係係咁話你一支公洗乜走
係香港好食好住,你只要唔好反政府就得啦
重話777 落台後下一任一定修補關係

不過依家老母有事,走唔到
唔好講換樓直頭連換車都唔敢
依家賣撚晒啲家當儲家筆外匯再躺平諗點行
另外樓主睇多啲外國當地教育既片
你會即刻想帶小朋友飛過去
香港嘅教育只會令小朋友自卑,對人格發展係有極大障礙
除非你送佢國際學校 但都幾貴不如儲埋過去嗰邊
我同你情況差不多…
我哋香港買咗樓,要賣咗先走得..
好在我算係專業人士,但要搵返呢份人工,就難..
夠鐘返學啦
你又咁諗
係到搵到50-60k,過去搵唔番
其實一個月俾10k係香港讀私校都諗得過
不過呢幾年加速得太快計劃跟唔上
又要查家底了,一個月20 萬,sick ball 生意佬
3啦,你係咁多顧慮既
最後點會走
月入10皮洗鬼去外國咩
好多人見人去移民自己又走去移民,完全冇考慮過自己嘅專業又或者工作性質去到外國仲揾唔揾到工,講真如果你冇專業資格又或者大學讀嘅科冇國際認證,去到外國真係好難有人請,你係香港人請人都請返本地先啦,個情況去到外國一樣,到時你去到外國做埋啲勞動工作真係會開心咩?

然就係其實小朋友係香港揾間好啲嘅私校讀初中再送出去外國讀書仲好啦一方可以學吓自己獨立,另一方面仲可以改善父母關係,暑假返黎見到父母淨係純玩,完全冇學習壓力由父母方面發出。又或送小朋友讀國際學校都仲得又開心又壓力細。

人生唔係淨係得錢,但人生離唔開錢
你係連登問就算你係李嘉誠都會俾人屌你仲留係大灣區港共鎖港唔俾你走
真 喺香港加埋月入十幾萬儲下錢唔好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞