有無人放唔低香港份糧?

1001 回覆
1578 Like 184 Dislike
me uk
同你一樣
家庭收入十幾萬
儲蓄百幾萬
去到實搵唔返依個數
有時係痛到埋身先知
係走嘅話,如果係我絕對會揀2

家人之間嘅相處每分每秒都係最寶貴,尤其同愛人相處時間同埋仔女嘅成長過程,錯過咗呢一世都追唔返

唔明何謂畀唔到仔女一個好嘅將來,外國好多方便都比香港平衡好多,錢搵得唔夠以前多唔代表將來會比原定差,一切都係要視乎仔女天份同意向,同埋作為家長嘅你哋點樣引導佢哋做佢哋想做嘅嘢

記住珍惜眼前人

Btw 做10年太空人係咩玩法,10年無閪屌點頂
太空人點解無得屌閪
做咁多年仲會走到
投資移民英國close 咗啦喎
你唔係以為BNO visa會開成世等你過黎啩?
每幾個月屌一次閪?
啲人好on9
上面先話唔洗理個錢字呀咁先有人生
下面就話你去大城市囉一定搵到錢
係.. 好多中產既寫照
家庭月入10幾萬大把財技你玩
英國銀行都肯借錢俾你買樓收租
你買夠3間細價樓去英國做租租有安全網再由頭嚟過都仲得

Btw 10幾萬月薪得100萬saving 會唔會太少
我估你仲有好多投資
真係睇得出好多移民撚係未去 已經鳩up緊
攞走Mpf都幾十萬啦,專業人士hkd3萬幾月薪未扣稅,當然佢自己煮飯,慳好多。
一律當鳩up啦
成班白卡老綜教個月入6萬做人
永遠都你睇我好 我睇你好
冇心踏出第一步嘅 諗咩都冇用
只會一世留喺 comfort zone
好多人都覺得自己屬於最難走嗰一類人

人哋走到只不過係人哋嘅Situation 適合

其實講到尾人哋比自己多嘅永遠都係行出comfort zone 既勇氣

舉個簡單例子:

返工永遠有啲人葡萄人哋轉左份好工,都會話
1)佢咁有料梗係走得到啦
2) 佢人工咁低,走都冇乜成本
3) 佢喺呢度都冇得發揮,梗係走啦

然後就希望聽到人哋啲消息轉咗工係唔好做

最後就日日怨天尤人懷才不遇但就喺同一間公司做到退休
前提咪就係要去外國都搵得返咁上下價錢
人人都有層樓咩
樓主咪就係得一球

仲有大把3 40歲 層樓係首置 供得幾年
賣完得一兩球
等等先,1.8m港紙定澳紙
10年先團聚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞