[秘聞]當世四大天王︰黎郭劉張 4

958 回覆
207 Like 5 Dislike
好正!
又到星期一了
又到星期一了

終於再次追返live啦
之前停咗一個月冇追
今朝心血來潮就搵返嚟追
估唔到op重會出埋書
一定買嚟支持
估唔到咁快出書,即係個結局已經寫完?

上集咋

但書展唔係應該有上下集嗎?
只出上集,好難吸引人買
等緊故
當世四大天王︰黎郭劉張122

李曼勤在巴蜀成都的四季客棧別過謝鋒等人後,就自己一人走陸路出川向荊州進發。一般來說,出入巴蜀不外乎兩條路,一條是水路,經長江三峽;另一條是走陸路。不過,出入巴蜀的棧道是出名難行的,處處懸崖峭壁,稍一不慎,就會粉身碎骨。

不過,對李曼勤這種高手來說,自然不會有甚麼危險。反而可以飽覽一下奇峰峻嶺,不亦樂乎。他雖有事要辦,但卻並不著急,因為他知道欲速則不逹。

經過不少城鄉村落,有時遇到熱情的村民,更會多留幾天。

過了不少日子,李曼勤才到逹他的目的地,長沙以西,武陵以南的仙女峰。他駕輕就熟的在仙女峰的一處山頭,找到了仙女庵的所在。

李曼勤毫不猶豫的叩響仙女庵的大門,等了一會,一名貌若天仙的女尼開門迎接。

女尼開門見到李曼勤,溫婉的道:「施主有禮,貧尼慧琳,敢問施主何故叩門。要知本庵堂素來不接待外人,若不是貧尼剛好在庵中,兩位師姐也未必會為施主你啟門。而即使貧尼為施主啟門,但也絕不會讓施主進堂。所以施主為今之計,就是悄悄的原路回去。並以後不再打擾本庵堂的人靜修,方為上策。」

李曼勤很有耐性的聽完慧琳師太一番長篇大論的話,微微一笑道:「在下寶麗門李曼勤,跟妳兩位師姐是素識,今趟冒昧打擾,實有要事相告,還望師太代為通傳。」

慧琳師太面有難色的答道:「施主,貧尼入庵以來,從來沒有聽過兩位師姐認識庵外之人,就算認識,我等出家之人也已經塵緣盡斷,所以就算認識了,也如同不認識一樣,即是不認識。既然不認識,要事也不再是要事,不用通傳了。」

李曼勤再道:「在下和慧嫻師太曾經份屬同門,跟慧敏師太更是青梅竹馬、情同姊弟,請師太行個方便。」

慧琳師太還待再說,她身後突然現出一張美得驚為天人的俏臉,向李曼勤道:「咦!勤師弟!你怎麼會來到仙女庵呢?」

李曼勤見到這人,面露笑容道:「慧敏師姐,很久不見了,先讓我進來再說吧!」

這名貌美得驚人的,就是慧琳師太的二師姐慧敏師太。這仙女庵果然名不虛存,慧琳師太已經是江湖上難得一見的絕色美女,但慧敏師太的美,絕不在慧琳師太之下,氣質上甚至還稍勝一籌。

慧敏師太請了李曼勤入內堂,兩人邊走邊說,暢談近況,慧琳師太傻呼呼的跟在身後。

原來仙女庵的住持慧嫻師太和慧敏師太本來出自寶麗門,兩人和李曼勤年紀相若,甚是投緣。後來慧嫻師太敗於梅芳之手,退隱江湖,到了仙女庵靜修,慧敏也陪伴在左右。三師姐弟從此一別十五載,到今日才得以相見。

到內堂坐下,李曼勤向慧敏師太道:「慧敏師姐,不見多年,妳還是貌美如昔,可喜可賀。」

慧敏師太瞅了他一眼道:「師弟,你倒是變了很多,說起話來謙遜自持、不亢不卑。以前驕傲自負、氣焰迫人的傲氣,如今確是收歛不少。記得你曾說要在二十五歲前,紅山論劍之日稱霸武林,那情境還歷歷在目。」

李曼勤感慨的道:「師姐,你別笑我了,以前年少輕狂,不知天高地厚,才會口出狂言。」

「哈哈哈!聽得勤師弟你痛改前非,貧尼也聽得滿心歡喜。」內堂門外傳來這麼一句話,原來仙女庵的住持慧嫻師太也聞訊前來。

由出第一個post 到出書都係四個月左右,應該破晒記錄。

上卷個結局寫完,但係下卷未。
咁即係樓主剩係會係度出埋上集既結局?下集唔會出?

上集個尾有部份會無得出,但係無左個部份,其實都仲可以接住睇落去。
其實秀聖門係咪得果4條友
4條友仲要係得楊榕勁
謝鋒就比一流高手虐
twins係花瓶
成個門派都好廢咁
留記號又有乜用

其實係伊臣留丐幫暗記,謝鋒又順便留埋一份啫。
其實秀聖門係咪得果4條友
4條友仲要係得楊榕勁
謝鋒就比一流高手虐
twins係花瓶
成個門派都好廢咁
留記號又有乜用

邊只四條友

係,仲有幾個未出。
巴打幾日無出文啦喎

星期一至五嘛,無斷過喎!
好正!

多謝!
又到星期一了

又要返工了
終於再次追返live啦
之前停咗一個月冇追
今朝心血來潮就搵返嚟追
估唔到op重會出埋書
一定買嚟支持

多謝晒!
巴打幾日無出文啦喎

巴打係咪答車時寫故
答車果陣d靈感真係會瘋狂湧現,而且又唔容易俾其他野騷擾

上集咋

只出上集,好難吸引人買

我都有考慮過呢問題,不過因為下集唔會係書展其間出版,所以做唔到書展個優惠價。

兩卷唔可以一齊出,最主要原因係我寫唔切。

呢本上卷可以睇成係優先本,幾個月後上下卷都可以買,但係到時就唔會咁平。

如果有意買晒兩本的話,書展買上卷,遲d 先買下卷係會抵過到時先買晒兩本。

上卷都有成四百頁,睇得黎下卷都會出版。

請多多支持香港作者!
等緊故

今日落雨落到癲,所以遲左,sorry sorry!
巴打幾日無出文啦喎

巴打係咪答車時寫故
答車果陣d靈感真係會瘋狂湧現,而且又唔容易俾其他野騷擾

搭梗車又寫唔到,不過好多時都係返梗工途中諗到好多野出黎。
慧琳

上集咋

只出上集,好難吸引人買

我都有考慮過呢問題,不過因為下集唔會係書展其間出版,所以做唔到書展個優惠價。

呢本上卷可以睇成係優先本,幾個月後上下卷都可以買,但係到時就唔會咁平。

如果有意買晒兩本的話,書展買上卷,遲d 先買下卷係會抵過到時先買晒兩本。

請多多支持香港作者!

係咪即係書展 / 書局買就唔駛等? 一次過睇到結局? 呢度係上卷幾多%到?
彗敏

上集咋

只出上集,好難吸引人買

請多多支持香港作者!

上卷有成400頁
就算將連登幾個post d文同埋留言加埋入去都冇咁多wo
巴士本書除左多左d內容
仲有d咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞