[秘聞]當世四大天王︰黎郭劉張 4

958 回覆
207 Like 5 Dislike
劉華做南帝係咪用大隻佬造型

應該唔係,可能係瘦版

咁應該係葉孤成個做型啦 除非唔係

黎日月就十月圍城look
當世四大天王︰黎郭劉張111

成都遇險
謝鋒六人在鑄劍谷住下來,準備明天出發,前往巴蜀成都,直闖郭城的大本營「聽風山莊」。

晚上,謝鋒和伊臣到了上次初到谷中月下舞劍的空地閒談。

謝鋒向伊臣問道:「今次去成都,很有可能會遇到你大哥伊健,你有甚麼打算?」

伊臣無奈的答道:「如果真的見到大哥,我會問清楚他,為什麼要助紂為虐?為什麼會和郭城這種人走在一起?」

再看一看夜空,感慨萬千的道:「以前的大哥,是個充滿正義感、嫉惡如仇的大英雄。想不到不見兩年,會變成這個樣子。」

謝鋒安慰道:「其實我們一直沒有見到他現身,說不定在城門放飛刀的人不是他吧。」

伊臣道:「我絕對不會認錯他的,再說,我事後問過榕兒。證實了飛刀射向每一個人,就除我這個親弟弟和他獅子門的師妹楊榕。唉!」

謝鋒也覺言之成理,唯有陪伊臣嘆一口氣道:「唉!人生總是充滿遺憾。」

伊臣反而笑了一笑的道:「我幫助你找妹妹,有我的原因;大哥助郭城,可能也有他的原因。暫時不去想了,反而闖蕩江湖,除了遺憾之外,還交到你們這些好朋友。」

謝鋒見他還是很樂觀,受到感染,也覺充滿鬥志道:「說得也是,雖然有很多敵人,但也交上不少朋友。」

伊臣忽然一臉甜蜜的道:「鋒弟,除了交朋友外,還有很多更美好的事。其實這兩個多月來,我一直有件開心事想跟你分享的,不過一直苦無機會。」

見伊臣難得如此靦腆,謝鋒笑道:「哈,我也發現你有點古怪,關於徐姑娘的嗎?快從實招來。」

伊臣笑道:「好吧,但你不要說出去。」

謝鋒催促道:「知道了,別婆婆媽媽的,快點說吧。」

伊臣道:「在會稽城的最後一晚深夜,徐姑娘來到客棧找我。」

謝鋒回憶起來,奇道:「甚麼?那天我們不是才和他們父女吃完晚飯嗎?回到客棧,還見到榕兒喝得醉醺醺的。」

伊臣答道:「對呀,就是那一晚,榕兒還來過找我說了幾句。之後,我回房沐浴,正要上床就寢,就聽到徐姑娘的叩門聲。」

謝鋒道:「徐姑娘這麽晚去找你,所謂何事?」

伊臣吞吞吐吐的說道:「她……她向我說……大恩不能不報,無以為報,唯有……以身相許。」

聽到這裡,謝鋒怪叫一聲:「甚麼!」

忽然,凌厲的氣勁從後而來,襲向心神失守的謝鋒背心。更讓謝鋒心膽俱裂的,是那鬼魅的身影、閃電的身法、戴有護臂的雙掌,還有那一襲藍色長袍。

不是郭城,還有何人?他是怎樣入谷呢?由於坐的距離較遠,伊臣已經救之不及,謝鋒只能憑自己的實力去自保了。
唔知寶島天王姐輪會唔會有戲份呢?

唉!如果你係為左睇佢而追故,我會答你有可能。

如果唔係,我就會答應該唔會,雖然佢好好寫,但係如果寫埋佢,就成堆寶島人都要寫..........

其實我都係jay忠實fans
雖然佢好好寫,
同eason 謝鋒又好fd
又寫過歌比佢地
但我都覺得就算加佢有唔好有太多戲份
始終個故係講香港樂壇,加台灣樂壇d人唔係咁好

姐輪個形象都好襯呢種故......

有無搞錯呀

唔好嬲唔好嬲 ...........ah..........或者可能有番外篇呢.............
許冠森好似無名!!

絕頂高手都係差不多..........

應該唔係,可能係瘦版

一定係葉孤城look啦
又古裝又南帝

詹老頭

詹老頭係咪未到目的地就死左

雖然覺得問作者咩歌手嚟緊會唔會出 有機會影響樓主發揮 格硬加就唔好

不過都想問有無盧巧音份 話曬個期佢仲係樂壇好活躍

多謝樓主咁關心香港樂壇 仲有心用歌詞同做資料搜集出故

多謝,我唔會格硬加人,其實有啲音樂人太過遊離係主流之外,我都唔太知點加落去。
鋒弟遲下係咪會成魔出賣臣哥?然後第二季講佢個仔?

玩到咁大.....

如果唔係,我就會答應該唔會,雖然佢好好寫,但係如果寫埋佢,就成堆寶島人都要寫..........

不是啦,我最愛是伊臣啦,寫勁啲伊臣得架啦,嫌佢家下唔夠勁

佢已經好勁啦!
鐵塔凌雲,望不見歡欣人面,
富士聳峙,聽不見遊人歡笑,
自由神像,在遠方迷霧,
山長水遠未入其懷抱,
檀島灘岸點點燐光,
豈能及漁燈在彼邦?

俯首低問何時何方何模樣,
回音輕傳此時此處此模樣,
何須多見復多求,
且唱一曲歸途上,
此時此處此模樣,此模樣。

維基講, 中文歌詞其實唔係由許冠文寫嘅

「《鐵》屬於先詞後曲,既有粵曲的調子,亦有歐西流行曲風。按劉天賜的說法,許冠文演畢《雙星報喜》第一輯之後,短暫離開香港,並把出國遊歷時的見聞和感想寫成英文詩,《雙星報喜》編劇鄧偉雄翻譯為中文,再經許冠傑修改定稿及譜上音樂。」

咁始終係佢打出黎ge, 佢對香港粵語流行曲ge 貢獻都係無容置疑.

如果要寫埋姐輪, 咁要由麗君開始寫喎………麗君紅過姐輪好多倍

麗君勾結東洋劍客, 更於84-86連續三屆成為東洋盟主(日本有劍放送大賞三連霸)

個d 上一代ge 事啦.
樓主我追左好耐真係日日都捕文

想問下有劍神許冠森,會唔會有佢嗰期既婚紗天使徐大鳳

呢個救妹妹ge 故事就應該唔會出到住.

應該唔係,可能係瘦版

一定係葉孤城look啦
又古裝又南帝

可能係楊過look

楊過個時d 相, 畫質太差.
有文未

有喇

應該唔係,可能係瘦版

咁應該係葉孤成個做型啦 除非唔係

黎日月就十月圍城look

七劍!
好期待王傑出場

應該唔係,可能係瘦版

一定係葉孤城look啦
又古裝又南帝

可能係楊過look

楊過個時d 相, 畫質太差.

用瘦身男女個look得唔得?
許冠森等三日
但又無動靜既
push
放假追文數篇 清爽消暑 一樂也
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞