紐約時報:《原神》給日本必殺一擊 中國以「日本方式」擊敗日本

675 回覆
42 Like 260 Dislike
仲反屈返人轉頭死雞撐飯蓋
咁你用依樣野黎講話原神超越botw係咪你九唔搭八緊
連原神狗竇post d人都唔敢話原神超越botw只敢講埋d咩冇得用女
嗰時崩壞都係炒其他動作驚
見到連登仔氣急敗壞, 死都唔認原神成功
就好好笑
原神撚講黎講去都係停留緊係搵得多錢叫成功
但連登仔一路都係話botw、er、gow同witcher 3等等依類先叫成功連horizon依類係連登眼中都未必算得上成功
原神衰國籍啫
如果係日本出 仲唔上神枱
神抄之塔夠係香港出,當年咪一樣比人屌過街老鼠。同原垃圾原神情況一鳩樣
唔講國籍,原神對比起我講果堆有咩優勝地方?女
原神就係衰在乜都有d但就捉唔到神粹
好似er對比原神咁,人地開放世界係有類似原神5星武器、裝備、護符大量等你拎,原神開放世界有乜?就係開寶箱拎魔法石,然後每日射晒d體力落海刷artifact
原神最多算係性感,唔算暴露
Fgo艦b個啲就真係暴露
原神嘅人設係云云手機驚之中算係出色個堆
日式畫風食硬毒撚就唔洗講
中式服裝元素例如旗袍嘅緊身設計以突顯身材
再融合西式設計,例如lace/黑絲
令啲角色性感得嚟又唔顯得低俗,有日本acg畫風但又feel到啲中國風衣飾
依啲人設好多手機驚比唔上
而毒撚打機都係為左啲囡姐,因為隻驚好玩先玩咁fgo唔會生存咁耐啦

利申返先我自己無玩,但Twitter 同pixiv加埋follow過千個畫師,原神好唔好玩我唔知,但真心欣賞佢哋啲人設
真係咁好玩
NYT講得啱
日本已經輸咗
我自己都唔知有咩好玩
但佢錢賺得多又吹佢唔漲wo
作為一間遊戲公司邊洗理咁多,搵到錢就得
神枱唔係靠賺得多就上到
首先佢要肯放棄Switch
其實都只係行緊㗎仔泡仔以前條路,不過優勢係有錢好多嘢可以直接用錢買返嚟用。
支那嘢嚟
原神仲有一樣嘢好成功就係佢已經成為新電話指定跑分app,好多人review電話都會用原神做test
又咪係RPG,抽角色
市場反應反映一切
連登仔越反越紅又一實例
主線劇情就一般,支線有d唔錯
佢個世界觀有7國 風岩雷草水火冰 原型係英中日印法希俄
gameplay 就普通啦,戰鬥玩元素反應 4個角色配隊 d技能配合產生元素反應
其實日本仔打海外市場奶過好多野,日本文化core個浸同而加歐美啲左膠文化格格不入,例如啲女性角色穿著暴露,去到歐美又要cencor(遊戲王卡個啲),仲有啲宗教,政治野,例如宗教符號,納粹標誌個啲,係日本係隨便拎黎用冇人會覺得offended,但係歐美就有問題。所以佢地個意識就慢慢覺得好撚煩唔想搞,個國內市場又夠食,咪越嚟越故步自封唔理外國市場。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞