紐約時報:《原神》給日本必殺一擊 中國以「日本方式」擊敗日本

675 回覆
42 Like 260 Dislike
又黎洗唔洗個個禮拜出一個PO
比起多人玩果堆唔入流
Blue Protocol 同 CY隻 RELINK 鬥屙屎唔出鬥左好多年
你要講亞馬遜大把例子啦 返黎現實世界啦好唔好
唔會玩
日本業界整game垃圾係事實
清泉有 但係少
炒冷飯(Remake/Remaster) 換皮 課金制 玩左幾多年
幾乎冇新IP做得起
技術一早俾歐美超越左 創意又欠奉 燒錢又唔夠蝗黎
遊戲就係集各家既大成,LOL 食雞game依D 已經好例子
其實現實係,當你冇技術既時候,『抄』一定係最快累積技術既方法。抄完有些少本錢,就開創自己特色既產品。之不過,支那唔知點解,抄左廿幾三十年都仲彿係識抄,所以咪比人笑囉。

成熟既市場,要唔比人抄,都係為左保護市場既既有特色,既創作成本。當自己本土生產者,完全冇能力/資本,去創作特色產品既話,唔比佢哋抄任何野,等於叫佢哋唔駛玩。

香港生生產者就係咁,比支那抄晒,市場冧埋之後,苛刻既創作要求,只會令香港造唔到新野出嚟。

香港要拒絕支那抄襲既產品,時代已經過左。即使依家點佢絕,都唔唔會再輕易重新整得番香港製造出嚟。

所以佢唔拒絕抄襲,本來就應該係要連同本地製造嚟一齊諗。

原神其實最獨創,最值錢既一樣野,係佢用 unity 3D 可以不停咁 rendering 到最接近動畫既畫風。 甚至好過日本嘗試過整既3D 動畫技術。佢D遊戲系統,其實都係抄埋一碟,久唔久又有D bug,比人娛樂下攞嚟笑。音樂就根本同日本公司合作番嚟既。
點解你啲諗法可以咁幼稚
今時今日仲有隻玩得落手既console game真係要還神
明明係課金抽老婆出精game,依家吹到gameplay好玩
連登仔唔係成日話大和民族係有無限創意的民族黎咩?
是撚但啦
台港叫埋寶可夢添
咁你就咪講一單還一單
不過講落去都無意思
你係支持肯麥基同白事可樂存在嘅人
大家根本唔係同一個水平
你慢慢同支那人圍爐啦
嗰單係可樂噗自己柒咗 老任本身都冇諗住告
本身老任公開俾大家用觸碰螢幕相關專利 係可樂噗攞咗個專利仲要大大字話係自己嘅先出事
而且老任2016揾過佢 但佢單機咗老任先搞老任告鳩佢
手機市場有咩好重視,遊戲界毒瘤
難聽d講手機市場都係用黎搵錢為主
真正有心做隻好驚既主攻console我覺得係正確方向冇問題(不過唔好學gt7
原神都係日本人整, 支那出資計唔計大和民族
佢覺得自己冇錯咪唔理老任
正一死傻仔 最強法務部都藍take人
抵撚佢死
事實原神真係好好玩
只有連登仔與世背道而行
十足孤獨自芳毒撚
洗腦大國當然最清楚如何利用人性弱點掌控其情智
隻支蟈原神game越upgrades仲衰(支原神得ps5 “勉強” 玩到),去到2022都係咁

你而家可以問下有ps5(ps4/ps4 pro唔好提)嘅支蟈人/支蟈網民點睇支原神有冇大改善過
成功過法環 (好似係)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞