紐約時報:《原神》給日本必殺一擊 中國以「日本方式」擊敗日本

675 回覆
42 Like 260 Dislike
連登係咁,講錯一次就日日鞭屍,文化嚟。
所以係連登講嘢好小心。

我久唔久都比人鞭兩野。
最後一段

"報道亦指,日本遊戲產業的最大威脅並非中國,而是日本國內人口老化、市場萎縮等問題,市場制度傾向資本而非創作者,保守的投資方亦不願接受新創意,在外來資金注入下,令國內人才流失,加速行業衰退。"

即係話:唔係我做錯,係你日本唔爭氣
似北宋既軍事都制度

前線打仗要上報畀班垃圾文科仔再由文科仔下決定畀前線點做
嘈都唔係問題,但係一邊就講道德,一邊就講收益. 大佬呀有幾多收益高既會講道德嫁. 兩邊又唔退一步,咁成件事就冇意思.
你都幾自大 用自己感覺去否定返個客觀數據
你覺得FGO垃圾 所以課金既都係白痴
唔好咁自我中心啦 傻仔
一係你定義一套判斷遊戲優劣既標準出黎 而且全世界都認同既 咁我咪拎黎做標準囉
隻MHR好似食左屎咁,當我打龍同人玩貼圖戰呀,我要新龍呀
人地鍾意探索地圖輕鬆下唔算遊戲性?定隻隻都要魂系咁先叫有遊戲性?定遊戲性呢樣嘢有個準則?呢隻game冇XX就冇遊戲性,要有XX先算有遊戲性,係咪咁?

一隻唔好玩嘅game會吸引到人課金?你估抽完隻角出嚟咩都唔做拎嚟打個飛機然後熄game?
崩崩崩時期已經係一套招式由頭抄到落尾

嗰時睇條片一連串動作同閃亂神樂一樣
指出你d邏輯謬誤就叫自大
你既所謂客觀數據就係講課金量
FGO只係一個例子話畀你聽你將遊戲收入當成遊戲優劣係錯誤
要講超越botw就最少拎個goty先講
唔係fate應該開ser第一個月收皮

個陣啲機率同login bug鳩撚到
仲要啲關有抽角到打唔過
你講依d大把game都有,分分鐘做得仲好,唔通隻隻都出黎打飛機超越botw?
又未至於垃圾咁嚴重既
se而家走復古路線 , HD-2D成功殺出一條血路,最近隻三角戰略 絕對值得一玩
cy 卡通風格既3d 都已經屬於頂尖 (例如:馬娘 , 當初未出之前 直接成隻劈掉重練)故事方面又唔錯,黎緊仲有gbf relink
Atlus 繼續慢工出細貨
格鬥game 日本都仲係領先全世界 街霸/鐵拳/kof,仲有Arc
唔好唔記得,近期好hit既Elden Ring,其實都係日系game

燒錢就一定唔夠強國燒架啦
不過
幾乎冇新IP做得起?
歐美game 都係一堆大爆死,大家有目共睹
創意又真係欠奉?
唔係得大作先叫做game既
王者榮耀盈收同下載都最高,一定係世界上最好玩嘅遊戲
unwire啲文睇得多係會令人失智
nyt篇原文入面"日本遊戲產業的最大威脅並非中國…加速行業衰退。"呢句係引述自Grounded Inc.嘅首席執行官二木幸生同ゲームエイジ総研嘅光井誠一,而唔係記者本人嘅意見
輕鬆探索冇問題呀咁係輕鬆探索上原神有咩優勝過botw?講緊超越botw喎

點解唔會?fgo咪例子,原神長草期咪一樣抽完角做每日任,打幾場artifact就熄驚
其實日本仔食水好深,課金手機game dl 都免費, 但gt7要人full pay 隻game 再入面拆散嚟賣, 貪得無厭
喺屎坑度望住堆屎,比較下邊塊屎最靚,以為自己研究緊邊款朱古力最好味
日本動畫商都出人工好低
業界人才都比支那高d人工搶撚哂
活動出卷俾你整鳩裝
而console既dlc課金模式
應該都係昆錢大師 帶起先
咁係你過份解讀同極端化姐
但證明到一定唔係垃圾game同樣我都無話曠野之息係垃圾一樣

唔好自己加啲邏輯落我到
好似有幾國語音
盲反都未識
唔可以兩個都有遊戲性?botw好好就原神係屎?
更況呢樣嘢仲要功主觀,啲人覺得機戰萬年不變玩法好悶添,咪大把人玩得好開心
咁人地覺得好玩咪就係好玩,有咩好比較?
同你識講輕鬆探索冇問題就得啦,打機目的係娛樂,咁都有優越感做乜鬼
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞