[D6] 抗俄衛國67:Slava Ukraini! / 轟炸持續 / 問世間點解有戰亂 千秋也未停斷

1001 回覆
31 Like 3 Dislike
咁而家都已經贏緊啦無啦啦搞咁撚多野做咩
仲有到時你都可能唔喺度
大家都淨係行大路 因為野外係爛泥baan6
佢意思係遠離大路少少既區域 其實冇乜俄軍
普京係咪就快要捉童兵打仗
係調返轉頭
當地部隊攞返俄軍佔有嘅通訊站
翻譯錯曬,係蛾佬嘢俾烏克蘭本地部隊成功奪取
In the Kyiv region, Russian terrorists took the life of a doctor - Marina Kalabina! 😔

This was announced by Minister of Health Viktor Lyashko.

Her car was shot while she was taking her wounded nephew to a hospital in the village of Kukhari in the Kyiv region.

我都覺得似係俄國政府反普京嘅高層洩漏出嚟
咁就唔洗驚比敵人放disinformation
其實九部份都係 但就唔係伊拉克嘅石油 而係成個中東嘅穩定

美國幾十年前靠曬中東石油 係小布殊之後慢慢先能源自主 所以美國依家先可以喺中東撤軍 因為中東對美國嚟講唔再重要了
呢度好多人基本英文能力都缺乏
翻譯到亂七八糟
睇google翻譯不如直接撳落去睇原文算數
炸撚到咁樣歐美幾時以人道危機炸9俄佬
#Ukraine : R-166 (-0 .5) 俄羅斯軍隊的移動無線電台被(烏克蘭)當地部隊俘獲。確切位置未知。
如果係真的話
究竟點樣可以yoink到咁多車輛/坦克
呢架應該係俄佬行軍嘅通訊relay多過放流料
睇cheap佢話俄佬每年平價賣啲石油比白俄 白俄又高價賣返出去
唔係下話不如貼曬中英文或原文啦,完全無執過嘅中文仲衰過無翻譯
蛾文嗰啲就話要翻譯姐,啲人連英文都要翻譯
捉普京你打到入莫斯科先再講
家庭式比喻會令聽者產生預設式立場。當講者將A對象比喻成父母親、B對象比喻成子女,A對象對抗B對象時會令人產生「理所當然」嘅錯覺;而B對象對抗A對象時又會令人產生「大逆不道」嘅錯覺。

家庭式比喻看似會令人易啲理解國家之間嘅來龍去脈,但其實講者根本係別有用心,間接投射佢嘅政治立場落啲唔識嘢嘅人嘅腦入面。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞