【罪大滔天】Sony Xperia 集中討論區 (5)

1001 回覆
6 Like 1 Dislike
孝感動天

原來Sony d工程師未死得曬
https://talk.sonymobile.com/t5/Xperia-XZ-Premium/XZ-Premium-When-watching-a-movie-the-white-line-suddenly-flashes/td-p/1226947/page/4

潛左勁耐終於上水
話撚左sony頭幾版rom成日有19bug

公道講句 ,Sony冇ois 係一個大缺點,夜拍輸緊比人,聽歌推力細

當然,冇lg既燒底板歷史,冇三叔既售後服務差, sony 都有佢自己既優點

但有個大缺點好多年都冇改善

Sony 售後都唔算好
睇下sony fb 成日有人屌就知
利申試過整三個禮拜

次次都24小時拎得機

冇件就三個禮拜

講起保養我就火滾 不過係對蘋果

Sony個保養真係堅做,
又夠透明(公開自己測試方法)
個防水亦都係佢講得出就會保證返。
上年(保養期內)我部Z5P 入水入到倒得出 ,
所以拎到上去我都廢事講咩原因入水
(係全機浸過入水,不過只係洗手盤)
佢試完氣密証明真係部機本身防水問題
最後(好似個𡃁禮拜)直接電話通知拎機
一蚊都唔使,我諗全機parts換過晒咁滯
張維修單水蛇春咁長全部列晒出嚟

相反Apple 我部7plus嗰時先嗰兩個幾月,
潑水係有但浸都冇浸過,有一日突然唔著機
你老闆一尾話師傅見入面氧化咗就判定人為
證據又冇,機能測試你又冇
(冇宣傳過,又冇客觀測試報告結果)
點知係咪部機本身有缺陷防水有問題
真係好嬲,到依家提起都重好罄

apple睇試水紙同機內有冇水漬銹漬氧化漬
水漬抹得甩或者淨係sim slot嗰張紅咗都仲可以鬆手啲
中機板機身嗰張或者另外兩種漬就包玩完

apple係天才定tso先

著唔到機要去 TSO
不過Sony咪都係TSO

(都係講返Sony啦)

係apple store買係天才巴整同換

公道講句 ,Sony冇ois 係一個大缺點,夜拍輸緊比人,聽歌推力細

當然,冇lg既燒底板歷史,冇三叔既售後服務差, sony 都有佢自己既優點

但有個大缺點好多年都冇改善

Sony 售後都唔算好
睇下sony fb 成日有人屌就知
利申試過整三個禮拜

次次都24小時拎得機

冇件就三個禮拜

講起保養我就火滾 不過係對蘋果

Sony個保養真係堅做,
又夠透明(公開自己測試方法)
個防水亦都係佢講得出就會保證返。
上年(保養期內)我部Z5P 入水入到倒得出 ,
所以拎到上去我都廢事講咩原因入水
(係全機浸過入水,不過只係洗手盤)
佢試完氣密証明真係部機本身防水問題
最後(好似個𡃁禮拜)直接電話通知拎機
一蚊都唔使,我諗全機parts換過晒咁滯
張維修單水蛇春咁長全部列晒出嚟

相反Apple 我部7plus嗰時先嗰兩個幾月,
潑水係有但浸都冇浸過,有一日突然唔著機
你老闆一尾話師傅見入面氧化咗就判定人為
證據又冇,機能測試你又冇
(冇宣傳過,又冇客觀測試報告結果)
點知係咪部機本身有缺陷防水有問題
真係好嬲,到依家提起都重好罄

apple睇試水紙同機內有冇水漬銹漬氧化漬
水漬抹得甩或者淨係sim slot嗰張紅咗都仲可以鬆手啲
中機板機身嗰張或者另外兩種漬就包玩完

apple係天才定tso先

著唔到機要去 TSO
不過Sony咪都係TSO

(都係講返Sony啦)

係apple store買係天才巴整同換

其實tso啲policy都係由apple決定晒
不過識人tso做著數好多呢樣真
sony htc moto 好似lg都係
csl拎左機 xzp
拎出去對左幾部
我果部又黃又暗

對咩機先
如果對返demo xzp又黃又暗=唔正常
如果對z5/z5p/z3就正常
因為對上幾代除左z2都係8000~11000k色溫

demo xpz呀

一樣100%光?
咁換一部睇下點

係呀 100%光
我係西洋菜街拎左4部黎對啦
再拎埋屋企樓下間csl果部對埋
真係差好遠

換機

唔知要比csl玩幾耐先有得換
話HW嘅上咗水未
更新完好似食電左咁嘅
話HW嘅上咗水未

潛撚左喇
我大大話話用左咁多代sony
屌又屌足咁多代佢夠我熟悉咩
更新完好似食電左咁嘅

快左緊係食電左
csl拎左機 xzp
拎出去對左幾部
我果部又黃又暗

對咩機先

demo xpz呀

一樣100%光?
咁換一部睇下點

係呀 100%光
真係差好遠

換機

有機即刻換到
更新完好似食電左咁嘅

快左緊係食電左

我熄左個google now即刻正常返
更新完好似食電左咁嘅

快左緊係食電左

求電量圖
更新完好似食電左咁嘅

快左緊係食電左

求電量圖

返工度收得差勁食電
更新完好似食電左咁嘅

快左緊係食電左

求電量圖

返工度收得差勁食電

更新完好似食電左咁嘅

快左緊係食電左

邊度熄,仲未摸熟7.0
話HW嘅上咗水未

HW?
話HW嘅上咗水未

潛撚左喇

戇鳩, HW有問題都可以用SW改囉
話HW嘅上咗水未

潛撚左喇

戇鳩, HW有問題都可以用SW改囉

sony到目前都無講係邊一邊有問題, 只係話sw可以改返炸, 戇撚鳩鳩咁
更新完好似食電左咁嘅

快左緊係食電左

邊度熄,仲未摸熟7.0

禁實個home制咪會彈D卡片出黎既
可以熄
話HW嘅上咗水未

HW?

Hardware
csl拎左機 xzp
拎出去對左幾部
我果部又黃又暗

對咩機先

demo xpz呀

一樣100%光?
咁換一部睇下點

係呀 100%光
真係差好遠

換機

有機即刻換到

可能依世都同我講冇機
打左比佢 佢話幫我申請左換機
叫我等下會有同事聯絡我
點解唔係落舖就有得換機
今時今日仲有人買sony啲電話

Android 7.1.1
S835 cpu
Adreno 540 gpu
4k芒
960fps slow motion
效能tune到核電 SOT ~7hours

全部都係暫時最頂尖 有咩問題?

買samsung/lg就真係on99

之前垃圾 x performamce 就講得通

而家邊部勁得過 xzp ?
今時今日仲有人買sony啲電話

Android 7.1.1
S835 cpu
Adreno 540 gpu
4k芒
960fps slow motion
效能tune到核電 SOT ~7hours

全部都係暫時最頂尖 有咩問題?

買samsung/lg就真係on99

之前垃圾 x performamce 就講得通

而家邊部勁得過 xzp ?

依家應該係xzp 同u11之爭我自己都心大心細
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞