Nikon 討論/貼圖區(18)Z9同新鏡開始派貨 最好嘅聖誕禮物

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
未 upgrade 到二代,我依然用緊第一代
清影開咩題材先 尋日muse先出條片講器材
最後忍唔到手買咗Z fc 16-50mm kit
12月買機嘅巴絲記得去CS免費換Smallrig Hand Grip
請問咩叫熱靴蓋
唔抵,要買去日馬買

負皮條盲毛自己睇下,平起碼一舊水
如果多人要唔夠貨又賣正價, 就比D 炒狗走後門/用BOT 偷哂啦, 好似PS5
咁.

而炒就可能代理或者舖自己炒, 百記出名自己賣炒價啦.
中國炒得勁連帶影響埋香港,其他地方唔會咁痴線
而家買有grip送咁好?
可惜我一早買
得8折優惠
師兄部Z fc用緊咩鏡頭
我得支16-50kit鏡,但係我覺得影出嚟嘅感覺同手機影差唔多
Z mount就 16-50, 50-250, 28/2.8同50/1.8
F mount+FTZ就 10-20同105 micro
基本上都包晒大部分我想影嘅嘢

16-50 quality唔差,我估可能係景深唔夠,所以令你覺得同手機影差唔多?
我見smallRig個手柄側邊有個窿,揸上手會唔會好覺?
唔會 反而我嫌個手握位仲係唔夠大
我喺日亞買咗原裝嗰個,叫做聊勝於無
諗緊試唔試smallrig嗰隻,因為原裝嗰隻裝同拆都要用六角匙,唔係幾方便
應該係…
因為暫時我都係影景深同埋貓比較多
已經用到佢最近嘅3.5但係都唔係好夠

16咁wide再+3.5光圈,景深一定唔淺,都冇辦法
50/85mm長焦啲+1.8大光圈,可能啱你需要啲
唯有遲啲用錢解決
試下扭到50mm影
焦段長 近主體 就算f6.3個景深會淺好多
就算手機換咗相機 有啲基礎理論都要知先影到你想要嘅效果
都有試過,效果都係一般
無計,本身支餅鏡唔係預咁玩
話明錢景深
40/f2 果支好似評價唔錯
不過而家係咪都無貨/炒價
如果想遲啲學埋影星空/星軌
呢支夠唔夠用?
(for Z fc)
40mm隊落zfc等效60mm
淨係影到tight shot星空
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞