Nikon 討論/貼圖區(18)Z9同新鏡開始派貨 最好嘅聖誕禮物

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
GRAMAS Extra Glass For Nikon Z9 (DCG-NI17)
24 Dec 2021 發售
https://www.gramas.jp/products/dcg-ni.html
聽完大家意見,
決定入手水貨

個差價俾多少少, 可以買埋枝Gitzo GK1545T-82TQD 腳架
我等緊 85/1.2
今日已經見到有人係肥花拎z9
但b&h 最快都要一月頭
Carousell 啲撚樣賣69k
乜都炒一餐
唔係嘛?!
如果想買一部隨身攜帶嘅無反相機,Z50或者Zfc會唔會係一個好選擇,Zfc with 28mm F2.8 SE kit?
24120 街價幾錢
可以做出年聖誕禮物
外協就揀zfc
好似炒到過萬
而家仲未計晶片短缺呢個問題,既然連Sony、Canon 都遇到呢個問題,冇理由Nikon 能夠獨善其身。
Z50啦,你之前唔係揀定左Z5咩?
琴日睇咗實機,都係覺得太重,同埋都係over budget...
用緊iPhone 13 Pro Max,愈影愈無驚喜
唔知揀部輕便啲嘅相機會唔會多啲拎上手玩⋯⋯
始終相機先有得玩吓光圈快門果啲⋯⋯
都係個句,Z50雙鏡啦
其實最後都係睇你自己 另外就睇你想要復古樣定係手感
問我就實係揀Zfc 休閒玩嘅話部機靚仔啲拎出街嘅動力都大啲
都係嘅⋯⋯多謝大家意見⋯⋯
如果買Z fc, 一般街拍或者風景比較多,有冇建議買邊一個鏡頭嘅Kit set好啲
(官網價)
HK$9,180(連 NIKKOR Z DX 16-50mm f/3.5-6.3 VR (銀色) 鏡頭套裝)
HK$9,980(連 NIKKOR Z 28mm f/2.8 (SE) 鏡頭套裝)
zfc淨係搭支28係靚仔,其他所有鏡裝上去都係好古怪,部機亦都唔好揸手
未玩過定焦鏡,唔知會唔會比較難上手/創作上有限制
Sor新手
Z50雙鏡行貨9000有找,個機肉同Zfc9成9一樣

定焦唔定焦,睇你玩法,定焦咪行多兩步搵個啱嘅構圖
感覺上16-50可能啱你多啲
28mm出嚟等效42未必方便影風景
Thanks
我諗你最好去睇下實機先
廢事你出完機唔啱心水
如果真係買,都會出街玩吓實機先嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞