Nikon 討論/貼圖區(18)Z9同新鏡開始派貨 最好嘅聖誕禮物

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
competitor's news:
 キヤノンの御手洗冨士夫会長兼社長CEO(最高経営責任者)は読売新聞のインタビューに応じ、従来のデジタル一眼レフカメラの旗艦モデルの開発や生産を数年後に終了して、「ミラーレスカメラに一本化する」と明らかにした。

https://www.yomiuri.co.jp/economy/20211228-OYT1T50000/
Nikon遲早都會同Canon一樣咁樣做,單反機同鏡都唔會再有新型號

又或者針對特定海外市場淨係出部中價機或者初階機嘅單反。
57990炒價嚟講都可以接受
炒貴成皮野都可以接受?
ching 唔好助長炒狗啊
小弟又有問題
部z7ii 快門聲點解咁輕聲嘅?對比之前用嘅a7r3
關唔關 機械/電子快門 set 左auto事?
唔關事 電子快門嘅話直頭冇聲
除返開 24 個月,一個月 5 舊幾水,少出街食幾餐飯、飲少幾杯 coffee,條數已經喺返度,唯有咁樣欺騙自己
即係輕聲係正常?
講下支 18-140 F3.5-6.3 Z 先
成像天涯鏡黎講算係唔錯 邊位收收光圈都可以收貨
唯一問題係紫邊較嚴重 which is 收光圈都解決唔到 只要對光影金屬邊就一定有紫邊 而且跟機連hood都唔比
散景呢個光圈值黎講都無乜大既期待 想要靚散景唯有靠自己構圖
VR 效果有驚喜 開VR140段 手持1/8 都可以影到唔手震 LOW LIGHT 都唔太怕影唔到
抗逆光方面一貫NIKON水準 無乜大問題
到手感方面係最有驚喜 一拎上手雖然輕但個膠MOUNT位比28 F2.8 更有質感 鏡頭頭尾都係用磨砂質地既膠造 摸落好好手感 而且唔會好似28 F2.8 SE 咁鏡身有D鬆鬆地既感覺 成支鏡造工緊湊 無鬆郁位
ZOOM方面 個ZOOM環非常緊 要用三隻手指比少少力先轉得到
我諗除非真係拎支鏡每日上山下海咁影 如果唔係應該都唔需要擔心無LOCK掣用耐左會跌鏡筒出黎
最後我覺得支鏡係吸塵機黎 鏡尾無防塵防水膠邊 一ZOOM到最遠後面基本上係中空 得鏡身鏡筒前面有防塵防水處理 會擔心D塵係鏡尾入曬落支鏡到

總結
因為覺得鏡頭跌價要等好撚耐 所以決定買左先 係X祥買行 4950 平過係X寶買 本身考慮18-50 SIGMA 最尾決定賭一鋪NIKON會下放MOUNT比SIGMA搞 等佢出原廠Z MOUNT先再入
補充: 插落ZFC到好好睇
係 唔同牌子快門聲本身就唔同
甚至zfc nikon應該有做過啲處理 個快門聲都唔同
真係諗住食?
你有咁急用?
thanks
睇支28-75 個趨勢似出貼牌鏡多過直接放俾副廠出
可能係心癮,見到人有,自己又想有 所以,# 154 開咗個 survey 徵求各位意見
忍下手啦 用住Z7II頂住先
咁講得你都唔係好急要用 or成日會用啦
食炒放防潮箱不如等吓,反正你都訂左
唔好助長佢地
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞