Nikon 討論/貼圖區(18)Z9同新鏡開始派貨 最好嘅聖誕禮物

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
一齊等
2022年1月24日(月)、ニコンミュージアムの業務に従事するスタッフ1名が、新型コロナウイルスの抗原検査で陽性が判明いたしました。これに伴い、ニコンミュージアムは、2022年1月25日(火)から当面の間、休館いたします。

https://www.nikon.co.jp/corporate/museum/

【尼康顧客服務中心辦公時間最新安排】
鑑於現時新型冠狀病毒情況,顧客服務中心及服務熱線由 2022 年 1 月 24 日起提供
有限度服務,而辦公時間會有以下安排:
星期一至五 : 中午 12 時至下午 5 時正 (直至另行通知)
星期六、星期日 及公眾假期 : 休息
一月三十一日 (年廿九) : 上午 9 時至中午 12 時 30 分
有關產品租用或試用、技術支援及查詢等服務暫停,不便之處,敬請原諒。

咁有冇得上去玩吓啲機
想俾錢之前最後試多試
17號起已經收起哂

有冇類似地方有demo body + lens 推介
肥花百記豐澤嗰類有時有display機放出嚟可以問下

去旺角行一轉希望有得玩
個問題都係想試啲鏡
竟然 手工產地同行貨有無分別?
根據往績,豐澤同百老匯好少呢類連手柄旗艦機會放出嚟俾人玩

尤其係豐澤你睇佢個格越嚟越唔想賣Nikon嘅相機同鏡頭
新規則係睇地區,真係睇張保養卡點寫
支區同香港同一區計好正常,支區有時抵過港行,但好難抵得過最低水貨價
想問吓D850影人像係唔係好黃?
定係可以用後製執返正常?
有冇用家分享吓
直出好黃 raw都偏黃
去到Z 好左
D780/D6 唔知

影raw 慢慢執 如果你有時間
影人我習慣K 值set 偏藍 再調返暖色
即係AWB嘅話,
會比較偏黃同埋要多啲後製時間?
係 呢個應該用過NIKON單反 既都認同
之前用緊D750,
但Raw嘅色我又接受到
D850唔通係會再黃啲?
無用過D750 答你唔到
但D850 真係幾黃 我同Z6比較

Thanks Ching

咁唯有喺後製上多花啲時間
唔記得單反個WB setting係點
去到Z機係有得set auto但係偏返冷色
即係類似DSLR嗰啲場景mode?
仲考慮緊24120 F4 定係 85 F1.8 好
Z機可以揀reduce warm colours

之後仲有得再落微調偏返色

唔記得單反有冇得咁set
Thanks Ching
拎到機之後研究吓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞