Nikon 討論/貼圖區(18)Z9同新鏡開始派貨 最好嘅聖誕禮物

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
求意見
而家手持50 1.8S 機身Z5
應唔應該為左個便携性而downgrade換40/2
主要都係影女 散景糖水相放ig用
如果支50 1.8會令你唔想拎部機出去就換啦
咁搞法最後都係用手機影相啦
我建議買mc 105影貓
50.2我都有,影人既話一流
影動物好多時要隊到好近,1.2既時候淨係得隻眼清
mc105近又得,遠啲偷拍佢又得
不如你試吓Z50+35.8
可能會輕啲
再唔係就用番手機算
105係爭對焦速度稍慢,如果要影貓比較大動作的話有機會追唔切,不過成像同散景都靚
唔近攝 可以啪下個對焦5m~無限
睇咗 Z 105mm MC 嘅 review 同埋 d 相,又真係幾唔錯 性趣大增 好似唔係度度都有現貨,就算有現貨都要加舊大骨成 set 買
天腸有,我早兩日去訂z9見有
我知,但都係慢,用慣其他鏡的話要將就下
z50 真係好輕好正利伸:用緊D800E 真係好鍾意Z50咁輕手的感覺
買左105mm 可以一雞幾味,拎埋來做人像鏡
d800e真心重🙈
呢到問唔問得zf 鏡
屋企人留低左D 舊鏡, 又想繼續用, 咪繼續用D800, 反正我又唔玩拍片, D800E出左十年其實都好夠用. 我都明nikon相機部點解唔係好揾到錢.
無宣傳, 相機又耐用, 講鬼咩

D800E同Z系無反比, 影相的話, 我諗最差就係重量、無機身無震同eye focus
D700 D800用左成7,8年都好滿意
唔係想輕量化都唔換無反
捕下日amazon好過啦,寄海外扣返稅,加上日元跌咗,計埋運費都係7300多啲
我嗰支要新年後先到
Thanks,已喺日森落咗訂,不過唔知幾時返貨
Adorama 有貨,連埋運費,同 HK 水差唔多
之前有鏡想搵,B&H同Adorama都唔平
日森12月個時話冇貨19號訂29號就收貨
係唔係都係用 ECMS 呢間嘢寄?
世界上有樣野叫ftz
新年快樂~
有個問題想請教,點解NEF檔嘅色用windows開,同喺Nxstudio開有唔同?
垃圾鏡唔上mount啦, 3枝鏡加埋都唔過$4000-$5000
如果真係玩無反, 我會全部將D鏡收埋佢唔用. 我諗過多5年先諗換機, 等Nikon無反再進步D先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞