Nikon 討論/貼圖區(18)Z9同新鏡開始派貨 最好嘅聖誕禮物

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
業界第一都仲要等佢再進步啲先?
罪大有副廠鏡我去罪大玩過A7 IV, 覺得部機有起角, 勁怪, 同埋手感真係無Nikon Z系咁好. 手感對我好重要
sony相機缺點隨便都數一堆出黎
副咩鬼廠丫,nikon支支都咁靚
唔通貴一貴買架跑車入鬼油咩
nikon想玩副廠鏡一樣可以買轉接環
我估係唔同software用既code 唔同
所以解出黎既raw 會有偏差
唔止windows 用LR 用C1P 同NXS都有唔同
但我無用過NSX
但懷疑NXS可以讀到NIKON 相機既PP 直接套左落RAW到
比鏡真係未夠sony打
定焦得50 1.2
副廠得尼龍28-75
轉接環對焦仲弱左咁不如唔用住
請問佢係唔係包得好穩陣?
thx,咁啱有張相用windows開個色我幾鍾意,但轉做jpg/用nsx開啲色唔同咗,所以諗緊點重現隻色
係ECMS
出面有個箱包住但由冇用膠固定
支鏡個包裝係個箱飛黎飛去,不過本身個箱入面都保護夠所以ok既
你指鏡群咋吓嘛
新手表示第一部就出左Z50
Btw 想買枝定焦標準鏡 viltrox 33mm 買唔買得過(學生想平但又無二手 應該買水貨?)
會唔會考慮28/2.8 或者40/2
Viltrox支廠嚟
梗係知係支廠
本身買左雙鏡kit 個幾月 想試下大光圈影人
我覺得28太wide 40可能又太大 33乘埋1.5都係50左右應該啱啱好
個別比咪又係咁
唔通相同價位規格可以勁人一倍咁益你
咁我向來都好支持人地去買sony,canon既
你覺得好啲先去啦
V牌之前有人講咩熄機插住燒主板,依家唔知仲有冇
但係Apsc大光圈得佢有
Thank you 巴打 我上網睇過枝40mm f2又真係幾抵屌不過街價重貴過官價price.hk)
啱啊,鍾意S記C記唔好吼N記,費事炒貴晒
其他段我唔敢講,但現時50, 85/1.8 真係好sharp Sony鏡係贏量多啫,邊有人想用副廠
依家人地問我買咩牌子好,我一律答S,C,F
少個人訂Z9,我就早啲有得玩

香港有現貨🙈
nikon多人搶係咁,都係推番啲人買sony同canon好啲
40 f2都無灑貨
40/2係出咗到宜家都未試過有現貨喺街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞