Nikon 討論/貼圖區(18)Z9同新鏡開始派貨 最好嘅聖誕禮物

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
篇野咪肥佬Brain寫
可能使用習慣問題 我經常要暗位對焦 就算係Z6ii + 85 1.8有時都會唔中
同埋個人比較焦慮,驚壞卡 所以有多張做backup 好好多
都係咸魚青菜,當然都會諗如果當初係買z5 仲會有錢淨買多支鏡
夠焦段嘅鏡群比body 重要
咁梗係24120 輕啲焦段長啲 嚟到呢個年代果一級光圈唔係做野嘅話真係可有可無 機身有防震,高iso 又好用,去旅行又唔會用到淺境深
睇你會唔會諗住影夜景
如果會又有冇其他大光圈定焦喺手可以用
冇嘅想一支過咪2.8
真係咸魚青菜

我自己就夠用
暗位對焦都無咩不足
可能我要求比較低
其實都係 純粹買大三元個心開心D
同埋24-120 唔知幾時先買到
光圈到用時方恨小
唔需要散景咁倒不如攞手機影仲方便
有無人知賣Canon 係咪賺錢過Nikon 好多
有錢就梗係兩樣都要
2470 2.8 開工會好撚爽
去旅行都係焦段長啲好
影旅行相要散景咁不如影backdrop
機票都慳返
要散景嘅話120開到4光圈同75 2.8 嘅散景咪又係差唔多
arcrest Filter,上日本Amazon買好似仲好啲
旅行鏡梗係24-200 反正呢個年代差一級都唔差好遠
4同6.3都係差1 1/3級啫 但係可以去到200mm

利申 24200 用家

HK 買部炒機寄返 US 賣都有賺 (寄唔寄到另外一件事)
利申返之前係曲線

光圈差1級就係差1級
同埋24-70 2.8個光學表現係好過24-120

最緊要睇自己需要同budget揀
連埋28-75同24-70/4
睇自己budget 仲有對質素 光圈 焦距 重量嘅需求嚟決定啦
幾支都可以係旅行鏡嚟 唔會話旅行一定用唔著大光圈
旺角CS有Z9玩
唔會 買唔起
等24-120 / 搵24-70 F2.8 二手
驚最尾買曬24-120 28-75 24-70
今年進貢左好撚多錢比 Nikon
Z6ii
50 f1.2
105mm f1.4e
24mm f1.8s
D780
28mm f1.4e
Zfc
28mm f2.8se
18-140mm dx
如果Nikon 再爭氣啲就好
唔啱玩咪二手放咗佢 當俾租鏡費
租支鏡一排都幾舊水啦
又可以幫襯下nikon 自己又有新野玩
話時話 買二手鏡玩完放返出去
好多時都可以原價放
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞