Nikon 討論/貼圖區(18)Z9同新鏡開始派貨 最好嘅聖誕禮物

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
想要 200-600mm 多 d
都好重 雖然以428黎講係輕
係重、又有 built-in teleconverter,但係比起 AF-S NIKKOR 400mm f/2.8E FL ED VR 輕咗成 850g
唔該巴打
睇完你建議之後都再research 緊

新Z鏡群圖
支800/6.3好吸引
原來已經出左咁多
認返起第一次見呢張圖個陣
得2~3支 其他都重係黑色
【NIKKOR Z レンズおよびアクセサリーの発売日決定のお知らせ】⠀

https://www.nikon-image.com/products/info/2022/0119.html

2022年2月発売予定と案内させていただいておりました、「NIKKOR Z 24-120mm f/4 S」、「NIKKOR Z 28-75mm f/2.8」および「NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S」の発売日が決定しましたのでお知らせいたします。

発売予定日:2022年1月28日(金)
NIKKOR Z 24-120mm f/4 S
NIKKOR Z 28-75mm f/2.8

発売予定日:2022年2月4日(金)
NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S
ARCREST PROTECTION FILTER 46mm
COOLSHOT用ケース CS-CSS21

<PR>
有興趣睇睇 FE 100-400mm F4.5-5.6 GM OSS 同埋 NIKKOR Z 100-400mm f/4.5-5.6 VR S 嘅比較
傳說中既1月中出貨呢
反而日本出貨仲遲?
水貨開心使用中啦喎
其實我都好奇點解會係咁,有時好似又快過其他地方出貨
早排隔離罪大A7IV香港行貨出貨又係早過日本
好期待嗰支新嘅85
而家有24-120、70200 f4、50.8
Z6ii 用ftz ,其實速度快唔快
諗緊轉唔轉會去sony好但轉又好煩
雖然外國有人試過ftz有機會慢過用單反對焦
不過其實就唔差太遠 講緊係部份鏡最近至無限遠嘅行程會慢0.幾秒

Z鏡個質素好過f mount好多,特別你手上嘅24-120同50.8
其實換z6ii定轉sony都可以用住你手頭嘅鏡先再慢慢換
你喺呢度問實建議你換z6ii
如果有副廠就真係一早買z6ii
窮人玩攝影真煩
諗住都係Z6ii 加ftz 頂住先炸
如果你係考慮鏡群 咁就轉Sony
Nikon Z 應該短期內唔會有副廠
睇最近28-75 已經知
Nikon 將來或者會偏向同副廠合作出Z鏡頭呢個方向
點解nikon 無咩人放2手真係好癲 仲諗住買部z6/7ii 玩住等下代/z8
新機又未有後繼機邊有咁多二手
冇人玩咪冇二手 又執得
因為Z9出之前好少人玩Nikon 其實宜家都唔多
因為個個都打算買2手
但無1手 何來2手
X2
買得2代點會突然轉會

買住Z5玩住先囉,真係好撚抵

428 z 嘅mtf graph
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞