Nikon 討論/貼圖區(18)Z9同新鏡開始派貨 最好嘅聖誕禮物

1001 回覆
12 Like 0 Dislike
太耐無留意新機,近排想換機想問下大家意見,主要想問Z MOUNT啲鏡頭
而家我仲用緊D700,主要插50.8D, 30/2D,仲有支20/3.5 ai 同小黑3,但出動率極低
本身諗緊換D750但又唔鍾意啲制同埋無1/8000,想換D810啲人又話到喉唔到肺,D850又太貴,同埋想換機主要係部D700 太Q重
而家諗緊買Z5,自己評估左用法絕對夠用,都係影下風景影下人用下大光圈自HIGH下,手感無咁好嗰啲都預左,但想換無反無計
主要想問係,而家Z MOUNT多唔多副廠鏡?我上網SEARCH都搵唔係幾到啲資料,我本身都係用窮撚鏡,想搵下有冇啲窮撚3寶,手動都唔介意
但係日常用,應該都會入支24-70/4
請出招
Z mount副廠宜家得支廠鏡
Z嘅窮人鏡係28/2.8同40/2
本身有部D750, 嚟緊想入部Z機拍4K片
budget有限, 但因為要長錄 (幾段片, 每段 >15 分鐘) 同埋要拍 wide angle, Z5 好似唔合適
原先見 Z6 行貨9000頭好吸引, 但手上無 CFE卡 , 如果買 256gb / 512gb 又堅係貴

係咪直上 Z6II 好?
留意返如果拍4K50/60 會有crop 1.5
收到, thanks
sor 問多樣野
因為手上全部D/AI鏡 FTZ用唔著
有冇啲唔使食到G鏡自動對焦嘅轉插環推介?
用到但係冇自動對焦
可以上nikon個網睇返ftz說明書 有講邊啲鏡落ftz會support返自動對焦
其實只需要知道有AF-S嗰啲一定可以做到自動對焦,其餘嘅都唔可以

就算最新嘅FTZ2,只不過係個外型少咗三腳架嗰個位,其餘嘅性能係同之前嗰隻轉接一模一樣
afp同afi都有得用返af

cap定呢張圖都好

afp afi 真係唔講都唔記得
只打算拍4K25
想問一下, 如果走去 價錢.com 果 d 舖買水貨 14-30mm 的話, 應該要點 check 支鏡呢?
SOR我講得唔清楚
我意思係,我知道要手對焦,但我想睇下有冇啲第3方嘅ADAPTER可以插到F MOUNT鏡同埋記錄得返啲光圈資料
如果無都係買返FTZ算
印象中只要有電子接點 ftz就算唔支援AF都好似會有光圈資料架喎
副廠接環都係得啲支廠會出架啦 我記得好似係有 不過唔會用
想問一問大家嘅意見。
如果你手上有 Z9 行貨 + 水貨 (網上買到) 各一,你會...
放走 Z9 行貨,keep 水貨
放走 Z9 水貨,keep 行貨
Keep兩部
咁突然
梗係放走水貨
但係,行貨好似閹割咗 Wi-Fi 嘅 5GHz
如果相機用 有2.4 應該都夠
係,一定keep水
呢啲機有幾可壞
食左炒貨?
冇食炒貨。只係上 Adorama 落咗 order。睇吓行貨同水貨邊樣快 d
你近排先落嘅理論上都有行先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞